Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Bozizes erbjudande om koalitionsregering avvisas av Seleka

Seleka avvisar Bozizes inbjudan att bilda koalitionsregering, och säger istället att de nu inte utesluter att försöka inta Bangui. De menar att erbjudandet kommer för sent, och att Bozize inte längre är trovärdig. “Bozize talar, men håller inte sitt ord,” säger en talesman. “Det är därför vi tagit till vapen för att göra vår röst hörd.”

Selekas internationelle talesman, Eric Neris Massi, son till Charles Massi som tidigare ledde rebellgruppen CPJP – en av de grupper som varit med och bildat Seleka – och som antas ha blivit torterad till döds av Bozize-regimen 2010, säger till den franska radiokanalen RFI att rebellalliansen kräver att Bozize omedelbart stoppar förföljelserna och utrensningen av personer i Bangui som tillhör de etniska grupperna Rounga och Goula från norr. Detta är just nu första prioritet för Seleka, och ett villkor för någon ytterligare dialog. Han säger också att han vill att Afrikanska Unionen övertalar Bozize att avgå självmant.

Att avgå verkar dock inte vara något alternativ för presidenten, som haft makten i snart tio år efter att han själv genomförde en statskupp i mars 2003 och störtade den dåvarande presidenten Ange Felix Patassé. Istället verkar han hålla fast vid sin vanliga retorik, där han om och om igen upprepar hur mycket han själv gör för sitt land, men att alla hans ansträngningar att hjälpa de “riktiga centralafrikanerna” undermineras av rebellernas förkärlek för att slåss och förstöra landet. Även regeringsarmén fick sig en känga i det traditionsenliga nyårstalet som hölls idag, då presidenten i alla fall delvis skyllde befolkningens lidande på det faktum att armén “inte fullgjort sitt uppdrag att skydda och försvara”.

Även om Bozize får hjälp från grannländerna med trupper och vapen, verkar hans stöd internationellt vara mycket svagt, och de flesta tror att hans dagar vid makten är räknade. Idag rapporteras om tunga strider norr om Damara, knappt tio mil norr om Bangui. Återstår att se om Seleka lyckas bryta igenom den sista försvarsposten innan huvudstaden. Det känns som att det bästa man kan önska nu, utan att bli alldeles orealistisk, är att striderna blir så korta som möjligt och att så lite som möjligt blir förstört. Att lösa konflikten med enbart dialog verkar tyvärr inte längre vara ett alternativ.

Ekot: Läget i Centralafrikanska Republiken förvärras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.