Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

FN har vaknat och föreslår sanktioner mot #CAR

Det har tagit tid för FN att visa något större engagemang för konflikten i CAR, men nu har organisationens särskilda sändebud för landet, Margaret Vogt, föreslagit att säkerhetsrådet beslutar om sanktioner mot centralafrikanska rebeller, som gjort sig skyldiga till “allvarliga kränkningar, inklusive våldtänkt, stympning, rekrytering av barnsoldater och tvångsäktenskap”.

I onsdags diskuterade Ban Ki-moon och säkerhetsrådet även möjligheten att gå in i landet med en fredsbevarande styrka, men de konstaterade att det fanns många frågor kvar att ta ställning till innan något beslut kunde fattas. Inte heller kunde man komma överens om att stötta den redan existerande regionala fredsbevarande styrkan FOMAC. (I en artikel på Reuters.com kallas FOMAC-styrkan för MICOPAX, jag har inte riktigt förstått varför dessa två namn figurerar parallellt, men det verkar i alla fall tämligen klart att det handlar om samma styrka.)

Det är bra att FN vaknar och uppmärksammar konflikten. Men det känns som att det kommer lite sent, när det värsta krisen redan är över. Jag säger absolut inte att allt nu är bra i CAR, men när två månader gått sedan kuppen, och den nye statschefen – om än självutnämnd – redan blivit accepterad både nationellt och regionalt, när FOMAC faktiskt börjat få stopp på det mest akuta våldet och när ECCAS som bäst diskuterar hur CAR ska kunna byggas upp igen – då känns det faktiskt som att FN är lite “efter” när de pratar om Seleka som rebeller.

Jag tror inte att problemen i CAR idag i första hand beror på att det sitter en “rebelledare” vid makten. Om situationen är värre nu än den var innan kuppen, så beror inte det på att Djotodia eldar på våldsanvändarna eller bryr sig mindre om landet än vad Bozizé gjorde. Den viktigaste anledningen till instabiliteten och det fortsatta våldet, tror jag, är att landet befinner sig i en situation som närmar sig total anarki. En statsapparat som inte fungerar, lågt eller inget förtroende bland befolkningen för rättsväsendet och andra grundläggande statliga funktioner, och därtill alltför mycket vapen i omlopp.

Om sanktioner mot landets ledare ska ha någon verkan, måste dessa ledare ha makt att åstadkomma förändringar inom landet. Vem har den makten i CAR idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.