Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Oroligt i Bangui efter gripande av en Anti-Balaka-ledare

De senaste dagarna har det än en gång blossat upp oroligheter i vissa delar av Bangui. Så har det varit gång på gång det senaste året, så det är inget exceptionellt, men ändå lika illa varje gång det händer. Bakgrunden den här gången är att MINUSCA-styrkor arresterat en ökänd Anti-Balaka-ledare, känd under namnet Général Andjilo, i de nordvästra delarna av landet, och fört honom till Bangui.

Anti-Balaka vill, liksom vid tidigare tillfällen då MINUSCA har gripit in mot dem, inte acceptera FN-truppernas handlande. I en intervju säger deras talesman Igor Lamaka att de motsätter sig det sätt på vilket det internationella samfundet “vill hålla [Anti-Balaka] tillbaka och därmed bidra till att förlänga det kaos som råder i landet.” Och för att understryka denna åsikt har Anti-Balaka alltså ställt till med en del bråk och stridigheter i Bangui de senaste dagarna. Det känns som att det rimmar lite illa.

FN har i sin tur sett sig föranledda att bilda en särskild arbetsgrupp, Joint Task Force Bangui (JTFB), för att förbättra säkerheten i Bangui. Tanken är att JTFB ska koordinera samarbetet mellan de olika militära insatser och polisstyrkor som finns på plats i stan, så att deras insatser kan bli mer effektiva. Läs mer om det här.

Läget är alltså spänt, inte bara mellan Anti-Balaka och ex-Seleka trupper (som inte direkt finns i Bangui men som drabbar samman med Anti-Balaka i andra delar av landet), utan också mellan Anti-Balaka och FN. Och det är inte bara Anti-Balaka som motsätter sig MINUSCA:s arbete. Många “vanliga människor” som jag pratar med misstänker att FN är i CAR i ett dolt syfte, att det finns något i landet som de vill åt, och att FN-uniformerna bara är en täckmantel.

Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Det verkar som att MINUSCA vid flera tillfällen saknat vilja eller kapacitet att göra vad som behövs för att få slut på stridigheterna. Lite är det så att man låter Anti-Balaka hållas, och jag förstår att många centralafrikaner tycker att FN borde göra mer. Men frågan är vad det är som begränsar dem. En dold agenda, begränsningar i mandatet, eller mänskliga tillkortakommanden och en oförmåga att helt förstå och tolka situationen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.