Mina böcker

Yassi får nya skor (Yassi #1)

Yassi får nya skor är min debutbok och den första boken i serien om Yassi. Det är en kapitelbok som enligt bokhandelns klassificering passar för åldrarna 6–9 år, men jag vet både 4-åringar och vuxna som också har läst den och gillat den. De fina illustrationerna, mest i svart-vitt men med ett färguppslag i mitten, är gjorda av Jenny Sjödin. Boken är utgiven på Kikkuli förlag.

Boken handlar om Yassi som får ett par nya skor. De är röda, glittriga med silverspännen, och de passar perfekt! Yassi bara måste gå och visa upp dem för sina kompisar.
– Var rädd om dem! förmanar både mamma och storasyster Mimi.
Yassi fnyser. Det är klart att hon ska vara rädd om dem. Hon är väl ingen barnunge heller!

Men sedan blir det som det blir. Och vad ska man egentligen ta sig till när man har gjort sitt allra bästa och det ändå blir fel? Yassi vet i alla fall vad hon ska göra: hon ska ställa allt till rätta igen, och hon ska göra det på sitt eget sätt. Men hur skulle hon kunna veta i förväg att den där bra idén som hon hade kanske inte var så bra i alla fall? Ibland kan visst bra saker råka bli till dåliga saker. Och kanske att dåliga saker också kan bli till något bra?

Boken finns på många bibliotek över hela Sverige. Den kan köpas i den vanliga nätbokhandlarna, eller så köper du ett signerat ex direkt i min webbutik.

Utdrag ur boken:

     – Ååh, den som hade en docka ändå, säger en av tjejerna.
  – Ska vi klättra ner och hämta den? frågar Carla och reser sig.
– Hämta den?
– Det är ju farligt!
De andra skakar på huvudet. Men Yassi sitter kvar och tittar noga på dikeskanten. Det finns en väg ner till den där roten, om man klättrar lite snett från där de sitter. Egentligen får hon inte klättra i diket förstås. Men det är inte långt ner. Det skulle faktiskt inte vara så svårt.
– Jag kan göra det, säger hon.
De andra vänder sig mot henne.
– Det kan du väl inte?
– Joho då!
– Men tänk om du ramlar!
Yassi rycker på axlarna.
– Det är inte jättebrant. Faktiskt.
Yassi tittar på Beni, som skakar på huvudet och drar ihop munnen till ett litet streck.
– Du är inte riktigt klok, säger hon.

Yassi åker till farmor (Yassi #2) 

Yassi åker till farmor är den andra boken i serien om Yassi. Det är en kapitelbok för åldrarna 6–9 år enligt bokhandlarnas klassificering. Illustrationerna i svart-vitt och ett mittuppslag i färg är gjorda av Jenny Sjödin och boken är utgiven på Kikkuli förlag. 

I den här boken får vi följa med Yassi och hennes pappa på ett helg-besök till farmor. Farmor tycker att det är trevligt att få besök, så trevligt att hon föreslår att Yassi ska stanna hos henne. Pappa protesterar. Yassi måste ju hem till skolan på måndag. Men det där med skola förstår sig farmor inte riktigt på. Ska det verkligen vara nödvändigt? Och i så fall finns ju en skola i byn. Yassi kan väl lika gärna gå i den?

I Yassi åker till farmor sker en krock mellan generationer. Det är något som jag tror de flesta kan relatera till. Barn har sällan exakt samma åsikter och önskningar som sina föräldrar. Konflikten som uppstår mellan Yassi, pappa och farmor handlar bland annat om att farmor tycker att det är onödigt att flickor ska gå i skolan. Just frågan om flickors och pojkars lika rätt till skola är högaktuell på många håll i världen idag, och det är ett av skälen till att den här boken kändes angelägen att skriva. Men här finns också en mer allmän tematik som handlar om rätten att bli lyssnad på och respekterad.

Boken finns på många bibliotek över hela Sverige. Den kan köpas i den vanliga nätbokhandlarna, eller så köper du ett signerat ex direkt i min webbutik.

Utdrag ur boken:

     – Vi går inte heller i skolan, säger Elodie.
– Vi gick några år i din farmors by. Men det var tråkigt. Vi lärde oss inget viktigt.
– Jag lär mig massor i min skola, säger Yassi. Att läsa och skriva och så.
– Det tyckte de att vi också skulle lära oss, säger Lise. Men det är ju ingen mening med det. Man kan inte äta bokstäver.
– Eller värma sig med dem på kvällarna, säger Elodie.
– Åh, jag skulle så gärna vilja ha några varma skrivböcker som täcke, säger Lise och fnittrar.
– Och jag ska laga bokstavslunch, fortsätter Elodie och vänder sig mot Yassi. Vet du hur man gör det? Man fräser några b och några k i olja och blandar i ganska mycket s. Och sen äter man det med kokta r.
De skrattar högt och Yassi måste också fnissa. Äta bokstäver! Undrar hur det skulle smaka.

    

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.