Månadens bok

Varje månad lägger jag upp en Månadens bok, där jag dels skriver lite om boken, dels tipsar om aktiviteter för den som vill arbeta med boken i en barn- eller elevgrupp. Syftet är både att sprida kunskap om afrikansk barnlitteratur och att, genom barnlitteraturen, bredda bilden av Afrika.

För att en bok ska kunna bli Månadens bok hos mig ska den antingen vara skriven av en afrikansk författare eller handla om Afrika, gärna både ock. Den ska också vara skriven på eller översatt till svenska. Jag skriver mest om böcker för yngre åldrar, men är öppen för att ha med böcker som riktar sig ända upp till unga vuxna. Utpräglade vuxenböcker tar jag däremot inte med.

Min ambition är att ha ett brett utbud och generösa kriterier för vilka böcker som får vara med. Jag tror nämligen att mångfalden är viktigare än att allting ska vara absolut problemfritt. Samtidigt väljer jag givetvis bort böcker som jag uppfattar som t.ex. rasistiska eller extremt stereotypa. Av helt andra skäl väljer jag också bort böcker som ”bara” handlar om att ha brun hudfärg, afrohår, osv. Detta för att jag själv är vit och inte kan skriva om den erfarenheten från ett inifrånperspektiv. Det finns många andra som är mycket bättre på att lyfta den typen av frågor.

Har du tips på böcker du tycker jag borde ha med, eller kanske åsikter om någon bok som jag lagt upp, hör gärna av dig! Jag uppskattar alltid återkoppling och en öppen dialog!

Månadens bok

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.