Böcker om och från Afrika för barn och unga

Det var en gång, långt borta i landet Afrika, ett litet fattigt barn som levde i djungeln tillsammans med vilda tigrar och lejon…

Nej, så pratar vi kanske inte om Afrika idag. De allra flesta av oss är medvetna om att Afrika inte är ett land, utan en kontinent, och vi vet att tigrar bara finns i Asien. Många vet kanske också att nästan hälften av alla afrikaner idag bor i städer, och säkert har allt fler hört talas om att många afrikanska länder har en väldigt snabb ekonomisk tillväxt, och att fattigdomen minskar på många ställen. Ändå är det fortfarande så att Afrika väldigt ofta förknippas med djur och natur, traditionella sedvänjor, krig, svält och fattigdom. Och det är ju i och för sig ingen osanning att hävda att alla dessa saker finns i Afrika. Men det är långt ifrån det enda som finns där!

Det här med bilden av Afrika som förmedlas till oss genom böcker, film och andra medier har jag skrivit en hel del om på min blogg genom åren. Några exempel på dessa texter finns här och här. Det går också att söka vidare via kategorin ”Rasism, stereotyper och bilden av ’den andre'” som går att hitta i den här listan.

Jag är övertygad om att när vi läser eller lyssnar på berättelser så formar berättelserna hur vi ser på vår omvärld. Vi människor kan skapa berättelser, men berättelserna skapar också något i oss. Därför behöver vi vara medvetna om vilka berättelser vi omger oss med. Ett område som jag har kommit att intressera mig för lite extra är barn- och ungdomslitteratur från Afrika. Här finns det verkligen en hel del att göra, och jag vill gärna vara med och bidra till att fler kan få möjlighet att höra fler olika berättelser, både om och från Afrika. Jag gör det bland annat genom att här på bloggen samla ihop en lista över Afrika-relaterad barn- och ungdomslitteratur.

Sedan maj 2023 sker detta genom att jag varje månad lägger upp en Månadens bok, där jag dels skriver lite om boken, dels tipsar om aktiviteter för den som vill arbeta med boken i en barn- eller elevgrupp. Tidigare har jag lagt upp recensioner mer sporadiskt. Både Månadens bok och tidigare recensioner finns listade längst ner i detta inlägg.

Min ambition är att ha ett brett utbud och generösa kriterier för vilka böcker som får vara med. Jag tror nämligen att mångfalden är viktigare än att allting ska vara absolut problemfritt. Samtidigt väljer jag givetvis bort böcker som jag uppfattar som t.ex. rasistiska eller extremt stereotypa. Generellt tar jag inte med böcker som ”bara” handlar om att ha brun hudfärg, afrohår, osv. Detta för att jag själv är vit och inte kan skriva om den erfarenheten från ett inifrånperspektiv. Det finns många andra som är mycket bättre på att lyfta den typen av frågor.

Har du tips på böcker du tycker jag borde ha med, eller kanske åsikter om någon bok som jag lagt upp, hör gärna av dig! Jag uppskattar alltid återkoppling och en öppen dialog!

Månadens bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.