Böcker om och från Afrika för barn och unga

Det var en gång, långt borta i landet Afrika, ett litet fattigt barn som levde i djungeln tillsammans med vilda tigrar och lejon…

Nej, så pratar vi kanske inte om Afrika idag. De allra flesta av oss är medvetna om att Afrika inte är ett land, utan en kontinent, och vi vet att tigrar bara finns i Asien. Många vet kanske också att nästan hälften av alla afrikaner idag bor i städer, och säkert har allt fler hört talas om att många afrikanska länder har en väldigt snabb ekonomisk tillväxt, och att fattigdomen minskar på många ställen. Ändå är det fortfarande så att Afrika väldigt ofta förknippas med djur och natur, traditionella sedvänjor, krig, svält och fattigdom. Och det är ju i och för sig ingen osanning att hävda att alla dessa saker finns i Afrika. Men det är långt ifrån det enda som finns där!

Det här med bilden av Afrika som förmedlas till oss genom böcker, film och andra medier har jag skrivit en hel del om på min blogg genom åren. Några exempel på dessa texter finns här och här. Det går också att söka vidare via kategorin ”Rasism, stereotyper och bilden av ’den andre'” som går att hitta i den här listan.

Jag är övertygad om att när vi läser eller lyssnar på berättelser så formar berättelserna hur vi ser på vår omvärld. Vi människor kan skapa berättelser, men berättelserna skapar också något i oss. Därför behöver vi vara medvetna om vilka berättelser vi omger oss med. Ett område som jag har kommit att intressera mig för lite extra är barn- och ungdomslitteratur från Afrika. Här finns det verkligen en hel del att göra, och jag vill gärna vara med och bidra till att fler kan få möjlighet att höra fler olika berättelser, både om och från Afrika. Jag gör det bland annat genom att försöka samla ihop en lista med Afrika-relaterad barn- och ungdomslitteratur. Ni hittar den här nedanför. Klicka på varje titel för att läsa mer om böckerna. Och vet ni någon bok som ni tycker jag ska läsa? Tipsa mig gärna!

Från och med maj 2023 lägger jag också upp en Månadens bok varje månad, där jag dels skriver lite om boken, dels tipsar om aktiviteter för den som vill arbeta med boken i en barn- eller elevgrupp. En utförligare beskrivning och en lista över månadens böcker finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.