Böcker om och från Afrika för barn och unga

”Det var en gång några fattiga men glada barn från Afrika som brukade sjunga och dansa och leka med de vilda lejonen och tigrarna …”

Nej, den sagan kanske vi inte berättar så ofta längre. Vi vet att Afrika är mer än bara fattigdom, och att afrikanska barn inte glatt dansar runt i vildmarken och lekar med lejon och tigrar. (Och vi vet definitivt att tigrar inte finns i Afrika, eller hur?) Trots det är barnlitteraturen om och från Afrika fortfarande förvånansvärt ensidig. Vivian Yenika-Agbaw, barn- och ungdomsförfattare och professor i afrikansk barn- och ungdomslitteratur (avliden sedan 2021), visade i sin forskning bland annat på hur afrikanska bilderböcker väldigt ofta centreras kring ett fåtal teman: Afrika som ett hem för myter och oförklarliga händelser, Afrika som en utsatt plats, Afrika som en plats där människor lever tillsammans med (vilda) djur och Afrika som en plats med exotiska kulturella och etniska grupper. Även om dessa teman inte direkt är osanna, står de bara för en liten del av allt det som finns i Afrika, och det finns ett stort behov av att bredda den bilden.

Vi människor kan skapa berättelser, men berättelserna skapar också något i oss. När vi läser eller lyssnar på berättelser så formar berättelserna hur vi ser på vår omvärld. Därför behöver vi vara medvetna om vilka berättelser vi omger oss med. Den afrikanska barn- och ungdomslitteraturen finns inte i ett vakuum. Historiskt sett har västvärldens bild av Afrika formats av imperialismen, kolonialismen, synen på den vita rasens överlägsenhet, och så vidare. Mycket har förändrats sedan de afrikanska länderna återfick sin självständighet under 1960-talet. Men vi har också mycket kvar att frigöra oss från. Därför tror jag att vi aktivt behöver söka oss till ”de andra” berättelserna, de som kanske inte alltid stämmer helt överens med vad vi tror oss veta. Det här är mitt bidrag till det arbetet. Varje månad lägger jag ut en recension av en bok med koppling till Afrika.

Läs mer om Månadens bok och se hela listan över böcker här. Nedanför finns också en lista över recensioner som jag har skrivit tidigare på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.