Om bloggen

Det var en gång, långt borta i landet Afrika, ett litet fattigt barn som levde i djungeln tillsammans med vilda tigrar och lejon…

Nej, så pratar vi kanske inte om Afrika idag. De allra flesta av oss är medvetna om att Afrika inte är ett land, utan en kontinent, och vi vet att tigrar bara finns i Asien. Många vet kanske också att nästan hälften av alla afrikaner idag bor i städer, och säkert har allt fler hört talas om att många afrikanska länder har en väldigt snabb ekonomisk tillväxt, och att fattigdomen minskar på många ställen. Ändå är det fortfarande så, att Afrika väldigt ofta förknippas med djur och natur, traditionella sedvänjor, krig, svält och fattigdom. Den här bloggen har, under de drygt tio år som den funnits, byggt på en tanke om att på olika sätt motverka den där ensidiga, stereotypa bilden av Afrika, som så ofta återkommer inom både kultur och media, och i människors samtal.

Från början handlade bloggen om mitt liv som safariarrangör i Centralafrikanska Republiken, med den uttalade målsättningen att visa att detta liv inte var mer speciellt eller exotiskt än något annat. Jag ville berätta om vardagen, om människorna, om sådant som bara var en självklar del av livet för mig och för dem jag mötte. Sedan dess har inriktningen på skrivandet skiftat, allteftersom jag själv flyttat och bytt sysselsättning. Men min önskan att bredda bilden av Afrika, och speciellt Centralafrika, har funnits kvar. Jag har skrivit om kulturmöten och krockar, om rasism och bilden av ”den andre”. Jag har kritiserat den ensidiga rapporteringen i media i samband med stadskuppen och efterföljande inbördeskrig i Centralafrikanska Republiken under 2013 och framåt. Och jag har reflekterat kring saker som korruption, utbildning, språkbruk och de olika möjligheter som vi människor har att utforma våra liv utifrån våra sociala sammanhang.

Eftersom jag har ett stort intresse för litteratur, och framför allt barnlitteratur, har böcker från och om Afrika kommit att bli ett viktigt inslag i bloggandet under senare år. Här finns verkligen möjlighet att undersöka den bild av Afrika som förmedlas till omvärlden – och kanske även till Afrikas egna invånare – genom berättelser i både text och bild. De här berättelserna som vi hör och läser, de formar vår uppfattning om den värld vi lever i. Vi människor kan skapa berättelser, men berättelserna skapar också något i oss. Därför behöver vi vara medvetna om vilka berättelser vi omger oss med.

En av mina målsättningar med den här bloggen, är att bidra till att fler kan få möjlighet att höra fler berättelser, både om och från Afrika. Det tror jag är det bästa sättet att vidga perspektiven och bilda oss en mer realistisk uppfattning av hur stor och varierande denna kontinent är.

Om mig
Jag som skriver den här bloggen heter Emelie Nestor. Jag är född i Sverige, men har spenderat många år både som barn och som vuxen i Centralafrikanska Republiken. Idag bor jag utanför Örebro tillsammans med min man och två barn, födda -08 och -10. Jag arbetar med textredigering och översättning, och skriver en del skönlitterärt. Min första barnbok kommer ut på Kikkuli förlag i början av 2022. Min fritid ägnar jag helst åt att läsa, vara ute i naturen, både hemikring och längre bort, och att umgås med nära och kära.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.