Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

150 soldater från Kongo-Brazzaville ansluter sig till FOMAC-styrkan i Bangui

150 soldater från Kongo-Brazzaville anslöt sig i tisdags till FOMAC-styrkan i Bangui, som nu, om siffrorna stämmer, är uppe i 950 soldater. Sammanlagt hade ECCAS-länderna lovat att 2000 soldater skulle finnas på plats senast den 5 juni, men den deadlinen är alltså redan passerad.

Vid avfärden från Brazzaville påminde överstelöjtnanten enligt en artikel på RFI sina mannar: “Håll er i skinnet, vårt uppdrag får inte urarta, CAR har redan tillräckligt med problem så ni måste hålla er i skinnet.” Det känns stabilt.

Men trots det verkar ändå livet i Bangui alltmer återgå till det normala. Vänner berättar om fortfarande om enstaka incidenter, men på det stora hela verkar det ändå bli bättre. (Men, som jag sagt tidigare, fortfarande är det mycket lång väg kvar att gå, så det är inte riktigt dags att “ropa hej!” ännu.)

Djotodia verkar även ha tagit farhågorna om en religionskonflikt och islamisering av CAR på allvar. I förra veckan bjöd han in både katolska och protestantiska ledare till två sammankomster där han än en gång försäkrade att CAR är och kommer att förbli en sekulär stat, där makt och religion inte blandas samman.

Läs mer om förstärkningen från Kongo-Brazzaville och om Djotodias möte med krista ledare på RFI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.