Övrigt

Afrikavärme

Ganska ofta får jag frågan hur varmt det egentligen är i RCA, och jag tänkte därför ta tillfället i akt nu och ge ett svar. Det är ungefär så här varmt. Det vill säga så varmt som det varit i Sverige den senaste veckan. Att ange ett specifikt gradtal är inte särskilt meningsfullt eftersom olika temperaturer kan upplevas väldigt olika. Man måste helt enkelt referera till hur det känns för att kunna förklara, och då kommer den här värmeböljan som vi haft i Sverige väl till pass. Jag har nämligen känt mig ganska hemma i den. Min kropp har nästan blivit lurad att den är tillbaka i RCA, där detta är normaltemperatur och där det ska vara bra mycket varmare innan man tycker att det verkligen är VARMT! Utan att reflektera nämnvärt över det börjar jag sova utan täcke, sitter och fläktar mig med en bit papper, duschar innan jag går och lägger mig för att svalka av mig…

Jag märker att många tycker att värmen är jobbig. Fullt förståeligt, men själv trivs jag, än så länge. Temperaturen behöver stiga några grader till och luftfuktigheten öka väsentligt innan jag börjar klaga. Här kommer i alla fall några tips för att värmen inte ska bli outhärdlig:

– Först av allt, omvärdera inställningen till att vara svettig! Se det som ett normaltillstånd och inte som något äckligt. Man svettas när det är varmt, så är det bara. Och när man svettas blir både man själv och kläderna blöta, det är oundvikligt. Det är ju det som är meningen, det är kroppens sätt att kyla av sig. (Jag såg idag en löpsedel där det stod något i stil med ”bli 100% svettfri!”. Idiotiskt!)

– Kallt vatten är bra. Både att dricka och att hälla på sig. Kan man inte doppa hela kroppen så spola kallt vatten på vrister och handleder. Det är jätteskönt! Kallt vatten på huvudet är också kanon. Ett väl beprövat knep för min egen del när jag är ute och går i solen är att doppa solhatten/kepsen i vatten och sätta tillbaka den på huvudet så att det bara rinner…

– Fläkt är också bra. Man kan köpa små batteridrivna handfläktar för 10 kr på Clas Ohlsons (detta är nog det närmaste jag nånsin kommer komma att göra reklam för något på den här bloggen…) som funkar ganska bra. Annars fyller en vanlig hederlig solfjäder eller bara en bok eller pappersbit ungefär samma funktion.

– Tunna kläder, uppsatt hår (eller ännu hellre snaggat…) och att hålla sig i skuggan är väl mer eller mindre en självklarhet. Ofta är det också svalare närmast marken. Jag har flera gånger lagt mig för att vila på golvet istället för i sängen.

– Slutligen, något som jag lärt mig från min svärmor: drick varmt te! Tro det eller ej, men det kan faktiskt få en att känna sig svalare. Jag var en gång med henne på en marknad i norra RCA, det var så varmt att man trodde man skulle koka bort, och när hon föreslog att vi skulle dricka te så trodde jag att hon fått värmeslag. Men eftersom hon inte varit min svärmor särskilt länge var jag artig och sa ja, trots att jag mycket hellre ville ha en kall cola, och faktum är att efter det där lilla glaset med rykande varmt och välssockrat te kändes det faktiskt lite bättre. Sedan åkte vi och åt vår medhavda matsäck och drack himmelsk god, kall fruktsoppa (som förvarats i thermosar, de håller ju kyla lika bra som de håller värme!) under ett träd i utkanten av den lilla staden. Mitt i lunchen kom en bil farande med några män som skrek åt oss att nu måste vi åka, för nu var rebellerna på väg… Men det är en annan historia. Nu ska jag sova. God natt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.