Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag,  Litteratur och skrivande

Alla dessa historier

Jag har mest suttit och skrivit de senaste dagarna, försöker få ut något seriöst av min resa till Bakouma. Även om jag tycker att det är roligt, känns det också lite segt ibland att sitta framför skärmen. Men då kan ett samtal och en historia pigga upp. Aldrig har jag hört människor berätta så otroliga historier som här i CAR! Idag behövde jag konfirmera med någon min uppfattning att de olika etniska grupperna som finns i de östra delarna av CAR delar en ganska stark gemensam centralafrikansk identitet. Jag gick och pratade med G, som just då hjälpte till att lackera en bil. Jo då, visst var det så att etnicitet inte hade någon framträdande roll. Både Nzakara och Zande, som är de två största etniska grupperna i det här området, ser sig i första hand som centralafrikaner. Men, tillade G, annat är det med Kiriki! (Jag använder ett fiktivt namn för att ingen ska känna sig utpekad.) Dem kommer vi inte riktigt överens med, inte sedan de började med oskicket att tappa människor på blod och därefter flå dem och sälja huden!

Jag står som ett frågetecken.

Jo, fortsätter G, en dag stoppade Kiriki två personer på en motorcykel. De drogade dem och tog allt deras skinn. Det var några år sedan. De höll på med det där ett tag, de använde valium för att droga människor, sen flådde de dem och sålde skinnet. De ville helst ha gamla människor, deras skinn sitter inte lika hårt fast. Det är därför som det är så svårt att köpa valium nu på apoteken, om någon behöver det av medicinska skäl skriver doktorerna ut ett par tabletter max. Ingen vill att de ska hamna i händerna på fel person! Så Kiriki tycker vi inte så mycket om, de står lite utanför vår gemenskap. Men om de inte hade hållit på med sånt där så hade vi inte haft några problem med dem.

Jag står fortfarande lite som ett frågetecken och undrar om G skämtar. Om han blivit lite snurrig av lukten från billacken. Eller om det finns någon sanning i historien. Det är ingenting jag hört talas om förut, och det låter konstigt. Jag bestämmer mig för att informationen i alla fall inte passar in i min översiktliga beskrivning av etniska grupper i området, säger tack och går tillbaka till min dator för att fortsätta skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.