Utveckling, bistånd och fredsfrågor

Avsnitt 3 i Why Poverty? – Kopparkuppen

Har ni sett den? Kopparkuppen handlar om hur stora företag investerar i fattiga länder med rika naturresurser, och sedan genom skatteflykt lurar de fattiga länderna på skatteintäkter. Jag tittar och vill inte riktigt tro att det är sant. Vill inte tro att människor kan vara så ruttna. Det är ju ren stöld.

Enligt den här dokumentären kommer allt bistånd som ges från den rika delen av världen inte närheten av de summor som de rika länderna tjänar på sina industrier i de fattiga länderna. Något är fel kan man tycka.

Och samtidigt kan man ju undra varför de fattiga länderna går med på arrangemangen. De har inget val, kan man hävda, och visst, det ligger nog något i det. Men dokumentären nämner också problemet med korruption. Någon i det fattiga, utnyttjade landet tjänar också på det hela. Det finns alltid kryphål. Det går alltid att göra upp om saker under bordet. Även allvarliga saker som miljöföroreningar och miljontals kronor i förluster för ett redan fattigt land.

Men även om jag självklart tycker att utländska investerare ska göra rätt för sig och betala sina skatter, ska jag också erkänna att man ibland önskar att man hade sluppit. Inte i första hand för att tjäna mer pengar själv, men för att systemet är så ruttet. Så mycket av det som betalas in kommer ändå aldrig landet till del, utan gynnar bara dem som sitter på sina höga poster och tar emot pengarna.

Det är inte så väldigt uppmuntrande att betala arbetsgivaravgifter när mannen som tar emot dem i Bangassou skiner upp som en sol när jag kommer, och säger “Nu kommer du! Nu vet jag att jag kommer att få äta och dricka gott ikväll!” Det är då man önskar att man istället hade kunnat ta alla dessa pengar som man betalar in varje månad, och sätta undan dem i en fond som man själv kan använda för att betala ut barnbidrag och pensioner till sina anställda.

Det är en fråga som är värd att fundera över: Ska man hjälpa de enskilda människor som behöver det bäst, eller ska man hjälpa stater att få ordning på sitt land och i sin tur erbjuda hjälp och stöd till sina medborgare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.