Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Banguis fredsforum är äntligen öppnat!

Så är det till slut äntligen dags! Det fredsforum, eller Forum National de Bangui, som egentligen skulle ha hållits i mars, öppnades i Bangui igår. Detta forum samlar under en vecka representanter för stridande grupper, politiska partier, religiösa grupper, regionala ledare och civilsamhälle, för att samtala om hur man ska gå vidare med att bygga fred i CAR. Även några internationella representanter finns på plats, inte minst Kongos president Sassou Nguesso som ju spelat en viktig roll som medlare under hela konflikten. Några grupper lyser också med sin frånvaro: både Francois Bozizé och Michel Djotodia har efter förhandlingar i Nairobi gått med på att inte delta i samtalen (och om detta råder det delade meningar bland centralafrikaner, där vissa tycker att de borde ha fått delta), vilket lett till att både Bozizés politiska parti KNK och Djotodias falang av Seleka, UFDR, bojkottar hela forumet.

Att det dröjt så länge innan forumet kommit igång har flera orsaker. Dels har de gräsrotskonsultationer som hållits i hela landet som en förberedelse till samtalen i Bangui tagit längre tid än beräknat. Dessutom har det varit en del diskussioner kring vem som ska leda forumet och vilka som ska få delta. Men igår öppnades alltså äntligen samtalen med ett tal av president Samba-Panza. Hon pratade om att centralafrikaner nu själva måste få ha visioner och forma sin framtid, vad gäller säkerhet, fred och rättvisa men också på andra områden, som ekonomisk och social utveckling. För er som kan franska finns talet i sin helhet här.

Från min sida var det ju inte direkt någon journalistisk bedrift att skriva om detta först på kvällen dagen efter att samtalen öppnats. Och inte tänker jag kompensera det nu genom att skriva långt och utförligt om hur det hittills har gått. Men jag är faktiskt lite peppad över att det här äntligen händer, så det kommer mer.

CAR flagga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.