Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Bonne Fête!

Idag är det RCA’s nationaldag! Den firas till minne av att landet bildades, vilket skedde detta datum år 1958. Självständigheten inträffade dock inte förrän nästan två år senare, den 13 augusti 1960.

Nationaldagen brukar firas med pompa och ståt och parader, “defilés” i alla större (och mindre) städer. Här deltar statsrepresentanter, företag och olika organisationer och grupper. Varje grupp klär upp sig, helst i en enhetlig klädsel, som till exempel dräkter sydda av samma tyg, och marcherar genom stan och förbi en läktare där de högsta hönsen sitter och tittar. Förra året “defilerade” CAWA i Bakouma. Om det blev likadant i år igen har jag ännu inte fått någon klarhet i.

Första december är även en dag då det föds extra mycket barn i RCA. Åtminstone om man får tro de födelsedatum som våra anställda anger när vi skriver arbetskontrakt. Förklaringen är dock ganska enkel. Många vet inte när de är födda, eftersom det aldrig gjorts någon födelseattest, och vet man inte, så anger man oftast första december som födelsedag, tillsammans med ett årtal som verkar lämpligt. Det knepigaste är när man sitter och ska skriva kontrakt och frågar när arbetstagaren är född, och får till svar: “Jag vet inte, vad tror du?”. Då är det bara att gissa. Dock ska det sägas att det inte händer särskilt ofta. De flesta har bättre koll än så.

Bonne fête!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.