Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Det ser ut som att det ändå blir förhandlingar mellan Bozize och Seleka

Idag ser det ljusare ut igen vad det gäller förhandlingar. Den regionala fredsbevarande styrkan FOMAC, som ligger under CEEAC/ECCAS och även under Afrikanska Unionen (det kommer snart att komma en sida med diverse förklaringar av alla dessa förkortningar och en beskrivning av de olika instanserna), har fått in mycket förstärkning de senaste dygnen, och dess högste befäl, general Jean-Felix Akaga sa idag: “Låt oss tala klarspråk: vi kommer inte att ge upp Damara. Om rebellerna attackerar Damara skulle detta innebära en krigsförklaring, och skulle betyda att de drar in de tio Afrikanska staterna [som är med i ECCAS, min anm.]”.

Selekas talesman Eric Massi säger att han har bett rebellerna att inte avancera från sina nuvarande positioner, utan invänta fredsförhandlingar. Han säger också att Seleka överväger olika alternativ för att få slut på krisen, och att ett av alternativen innebär ett krav på Bozizes omedelbara avgång.

En som redan idag har fått avgå är RCAs försvarsminister, Francis Bozize (inte att förväxla med presidenten Francois Bozize – som namnet antyder handlar det dock om far och son). Inget skäl angavs till att Francis sparkades, men som tidigare nämnts så kritiserades armén i presidentens nyårstal, så det är troligt att detta är en följd av det. (Se mitt förra inlägg.)

Personer på plats i Bangui säger att det idag är mycket lugnare och mer avspänt än de senaste dagarna. Det är inte helt klart när några förhandlingar ska börja, men man talar om den 8 januari i Libreville.

Några länkar igen:

BBC: Central African Republic Rebels Halt Advance on Bangui

Al Jazeera: CAR rebels halt advance on capital

Ekot: Rebeller stoppar framryckning mot Bangui

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.