Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Eller är de verkliga orsakerna till konflikten naturresurser, pengar och makt?

Informella samtal med vänner väcker fler funderingar om orsakerna bakom konflikten i Centralafrikanska Republiken. Religion, etnicitet och motsättningar mellan olika regioner kan förklara varför våldet eskalerar. Men finns det andra intressen som ligger bakom? Medan Bozizé fortfarande satt kvar vid makten pratades det om gruvkontrakt och oljeborrning, om utomstående länder som Frankrike, Sydafrika och Kina som låg bakom försöken att rubba makten i landet och skaffa sig fördelar. I Sydafrika blev det också skandal efter att Seleka tagit makten och vissa hävdade att ekonomiska intressen hade legat bakom beslutet att skicka trupper till Bangui. Mer om det senare.

Man talar ibland om “naturresursernas förbannelse”, om hur länder med rika naturresurser inte sällan hör till de allra fattigaste då de inte själva kan ta vara på resurserna. Samma naturresurser kan också vara källan till konflikt mellan rika länder som vill ta del av kakan, och det fattiga landet som sitter på själva resursen har inte mycket att säga till om.

Det tragiska är att medan de rika länderna, på ett mer eller mindre sofistikerat sätt gör upp om materialla och ekonomiska vinster, får den redan fattiga befolkningen betala ett högt pris som inte endast handlar om pengar och ägodelar, utan om så grundläggande värden som liv, hälsa och värdighet.

Lokalt handlar det om motsättningar mellan olika grupper som eskalerar. Men vilken roll spelar omvärlden? Värt att fundera på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.