Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Förkortningar

På den här sidan förklaras diverse förkortningar som jag använder i bloggen, och som man hittar i olika texter om CAR. Saknar du någon förkortning, säg till så försöker jag fixa det.

AU (Afrikanska Unionen) Afrikas motsvarighet till EU (även om skillnaderna mellan dessa två organisationer är många). AUs vision är att “främja ett integrerat, blomstrande och fredligt Afrika”. Läs mer här.

BINUCA (Bureau Intégré de l’Organisation des Nations Unies en Centrafrique / UN Integrated Peacebuilding Office in the Central African Republic) FNs tidigare, icke-militära närvaro i CAR, med uppgift att arbeta för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Blev i april 2014 en del av MINUSCA.

CAR (Centralafrikanska Republiken) Ett land beläget i centrala Afrika, strax norr om ekvatorn, med de båda Kongorepublikerna, Kamerun, Tchad och Sydsudan som grannländer.

CEEAC (Communauté Economique des Etats de l’Afrique Centrale) se ECCAS

CEMAC (Communauté Economique et Monétaire de l’Afrique Centrale) En ekonomisk och monetär gemenskap som innefattar Tchad, CAR, Kamerun, Ekvatorialguinea, Kongo-Brazzaville och Gabon

CPJP (Convention des Patriotes pour la Justice et la Paix) En rebellgrupp från nordöstra CAR som var som var aktiv under åren 2009-2011, innan de ingick ett fredsavtal med Bozizés regim. Gruppens grundare, Charles Massi, greps i december 2009, och dog under oklara omständigheter i januari 2010. Hans anhängare menar att han torterades till döds, något som Bozizé-regimen förnekade. CPJP var en av grupperna som i december 2012 var med och bildade rebellalliansen Seleka.

CPSK (Convention Patriotique du Salut du Kodro) En av de rebellgrupper som i december 2012 var med och bildade rebellalliansen Seleka.

ECCAS (Economic Community of Central African States) En ekonomisk gemenskap som omfattar tio länder i centrala Afrika: Angola, Burundi, Centralafrikanska Republiken, Ekvatorialguinea, Gabon, Kamerun, Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Sao Tomé and Principe och Tchad. ECCAS övergripande mål är att “uppnå en gemensam autonomi, höja levnadsstandarden för medlemsländernas befolkning och upprätthålla ekonomisk stabilitet genom harmoniskt samarbete”. Förutom ekonomiska frågor arbetar man även med fred- och säkerhetsfrågor, och upprätthåller bland annat en fredsbevarande styrka, FOMAC. Läs mer här.

FACA (Forces Armés Centrafricaines) Centralafrikanska Republikens armé.

FOMAC (Forces Multinationale de l’Afrique Centrale) ECCAS fredsbevarande styrka.

FOMUC (Forces Multinationales de la CEMAC) Tidigare CEMAC’s fredsbevarande styrka. Har ersatts av FOMAC. Fanns i CAR mellan 2001 och 2008.

FPRC (Front Populaire pour la Renaissance de Centrafrique) Majoriteten av den tidigare Seleka-alliansen övergick under andra halvan av 2014 i denna rebellgrupp, under ledning av Noureddine Adam, som tidigare spelade en viktig roll inom Seleka.

MICOPAX (La Mission de Consolidation de la Paix en Centrafrique) FOMACs insats i CAR mellan 2008 och 2013. Ersattes av Afrikanska Unionens fredsbevarande styrka MISCA.

MINUSCA (Mission Multidimensionelle intégrée des Nations Unies pour la stabilisation en République centrafricaine / United Nations Multidimensional Integrated Stablilization Mission in the Central African Republic) FNs fredsbevarande insats i CAR sedan den 15 september 2014 då den ersatte MISCA. MINUSCA har ett brett mandat att verka för fred i CAR, men deras viktigaste uppgift är att skydda civila. Läs mer här.

MISCA (Mission Internationale de Soutien à la Centrafrique sous conduite Africaine) Fredsbevarande styrka under AU, som tog över MICOPAX’ mandat i CAR den 19 december 2013.

RCA (République Centrafricaine) se CAR

UFDR (Union des Forces Démocratiques pour le Rassemblement) Rebellgrupp som bildades genom en sammanslagning av ett antal mindre fraktioner och gjorde sig kända då de attackerade staden Birao i nordöstra CAR i oktober 2006. Ingick ett fredsavtal med Bozizé-regimen 2007, men blev sedan en av de rebellgrupper som i december 2012 var med och bildade rebellalliansen Seleka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.