Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Fredssamtal i och utanför CAR

På twitter hittade jag denna söta bild på några små flickor i Bangui som får visa upp sina tankar kring fred.

Faktum är att det fredsförhandlas en hel del i och utanför CAR nu. Sedan slutet av december finns delegationer från ex-Seleka (som för övrigt numera kallar sig FPRC) och Anti-Balaka i Nairobi för att förhandla om en vapenvila. En överenskommelse skrevs under den 22 januari men förkastades redan från början av många, speciellt av nationella politiska aktörer som tyckte att de inte alls blivit representerade i Nairobi. Och så har förhandlingarna fortsatt, och på Centrafrique Presse kan man idag läsa att det nu finns en överenskommelse som förhoppningsvis ska signeras av både Francois Bozizé och Michel Djotodia på onsdag eller torsdag. Överenskommelsen går i stora drag ut på att man ska respektera det avtal om eld-upphör som undertecknades i Brazzaville i juli 2014.

Samtidigt pågår försoningssamtal på många håll i CAR, där representanter från de två huvudparterna i konflikten, kristna och muslimer*, möts och samtalar om möjliga lösningar för framtiden. Här kan man läsa på en blogg av ett amerikanskt par som arbetar i Gamboula i östra CAR, och som var med på ett sådant försoningssamtal.

Dessa försoningssamtal är tänka som en förberedelse inför det fredsforum som ska hållas i Bangui i mars. På många håll har de gått lugnt till och man kan ana början till en väg tillbaka. Men det finns också ställen där samtal inte har tillåtits eller varit möjliga. FPRC har meddelat, på flera orter där de har kontrollen, att de inväntar information från samtalen i Nairobi innan de kan tillåta lokala samtal. Så situationen är fortfarande spänd och infekterad på många sätt, men kanske finns det också ett litet spirande hopp om att en försoningsprocess är möjlig.

Ikväll vill jag hålla fast vid det hoppet, för barnens skull allra mest! Flickan som är närmast kameran på bilden jag länkade till i början har skrivit på sin lapp: “Jag vill äta ordentligt.” Det är väl ändå inte för mycket begärt?

*Ok, ni som läser regelbundet vet redan vad jag ska skriva. Läs här (längst ner i inlägget) om detta med att definiera konfliktparter som kristna och muslimer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.