Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Har Djotodia hittat Kony?

Idag kan man höra på Sveriges Radio att CAR:s interimspresident Michèle Djotodia har hittat den ökände Joseph Kony, som är ledare för den ursprungligen ugandiska rebellgruppen Lords Resistance Army (LRA) eller Herrens Motståndsaré. Och inte bara hittat honom – han säger sig ha sänt mat till honom och vara i kontakt med honom.

Exakt vad av detta som är sant och inte är det svårt att dra några slutsatser om än. Självklart vore det en stor ära för Djotodia att bli den som till slut lyckats hitta Kony, och vi har faktiskt hört rykten under en längre tid om att det finns en stor LRA-grupp i östra CAR som säger sig vilja lägga ner vapnen och slå sig ner, så helt osannolikt är detta ändå inte. Eller, för att vara lite mer exakt: att Djotodia själv skulle ha hittat Kony låter förstås inte särskilt troligt, men att de två kan ha kommit i kontakt via sitt folk “på marken” är inte helt orealistiskt. Men om det verkligen är sant, och huruvida det kan leda till att Kony faktiskt kommer ut från bushen återstår att se.

FN:s särskilda sändebud, Abou Moussa, säger att han tycker att det är fel att skicka mat till Kony. Om han är så desperat är det bättre att vänta ut honom, menar Moussa. Vi hoppas på att få höra mer om detta…

En del av er väntar säkert också på min utlovade analys av folkmordsrisken. Jag ber om ursäkt att det dröjt. Jag har haft fullt upp, och har dessutom Erik hemma ett par veckor, så det där med att sitta framför datorn på kvällarna när barnen somnat är inte riktigt lika frestande som det brukar vara. Men det kommer. Ska försöka ta mig lite tid imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.