Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Huvudpersoner i den centralafrikanska politiken

Var så goda – en presentation av olika politiker och andra inflytelserika personer i Centralafrikanska Republiken, som omnämns i min blogg. Inlägget kommer att uppdateras kontinuerligt med nya namn.

Bozizé Yangovounda, Francois Centralafrikanska Republikens president från 16 mars 2003 till 24 mars 2013. Tog makten genom en statskupp då han störtade dåvarande presidenten Ange Félix Patassé. Han valdes sedan i allmäna val 2005, och valdes om för ytterligare en mandatperiod 2011. Hans sista mandatperiod skulle ta slut 2016, men han störtades av rebellalliansen Seleka och efterträddes av den nye självutnämnde presidenten Michel Djotodia den 24 mars 2013.

Bozizé har varit engagerad i centralafrikansk politik till och från ända sedan Bokassas tid under 70-talet, då han fick en hög ställning som arméofficer. Efter Bokassas fall innehade Bozizé posten som försvarsminister under David Dacko 1979-1981, och var därefter informationsminister under André Kolingba 1981-1982. 1982 flydde han landet efter att ha varit inblandad i ett misslyckat kuppförsök mot Kolingba. Han levde många år i Frankrike, men arresterades i Cotonou 1989, fängslades och anklagades för delaktighet i kuppförsöket -82. 1991 släpptes han dock.

I presidentvalet 1993 ställde Bozizé upp som kandidat men fick endast 1,5% av rösterna. Ange Félix Patassé var den som vann valet, och tog över makten från Kolingba. Till en början stöttade Bozizé Patassé och utnämndes till arméchef. Efter ett kuppförsök 2001 började dock Bozizés lojalitet ifrågasättas, han flydde norrut till Chad, varifrån han organiserade rebellupproret som skulle leda till den lyckade statskuppen 2003.

Bozizés politiska parti heter Kwa Na Kwa (KNK), vilket ordagrant kan översättas “Arbete och Arbete”, och syftar på att man vill arbeta för att bygga upp landet. Med en liten ändring av betoningen kan det dock tolkas som “Arbete till döds”, vilket många regeringskritiska skämtade om under hans tid vid makten. “Här arbetar vi men får det ändå inte bättre,” sa man. Bozizé hade dock länge ett ganska stort stöd, speciellt i Bangui och sin egen hemtrakt Bossangoa, eftersom man tyckte att han bringat ordning i landet. Den kritik som riktades mot honom sa bland annat att han brydde sig mest om Bangui med omnejd, medan andra delar av landet negligeras. Det talades också om att han tänkte försöka ändra konstitutionen för att kunna bli omvald för ännu en mandatperiod efter 2016.

Född 1946 i Gabon.

Djotodia, Michel Am Nondroko Utropade sig själv till Centralafrikanska Republikens nye president den 24 mars 2013, efter att rebellalliansen Seleka störtat den förre presidente Francois Bozizé. Valdes sedan den 13 april officiellt till statschef under en övergångsperiod på 18 månader, men pressades att avgå i januari 2014 då han misslyckats med att stävja det växande våldet i landet. Var från februari till mars 2013 försvarsminister i Nicolas Tiangayes koalitionsregering.

Djotodia var tidigare ledare för rebellgruppen UFDR, som hade sin bas i norra RCA och var i konflikt med Bozizés regim i större eller mindre skala från det att de bildades år 2005, fram till dess att de tillsammans med några andra rebellgrupper bildade Seleka-alliansen i slutet av 2012. Djotodia deltog som en av ledarna för Seleka under fredsförhandlingarna i Libreville i januari 2013.

Djotodia har tidigare haft en post vid utrikesministeriet i Bangui, och var konsul för RCA i Nyala, Sudan, innan han anslöt sig till UFDR. Han flydde därefter till Cotonou, Benin, där han arresterades på uppmaning av Bozizé. Efter att ha suttit fängslad en tid släpptes han i och med de fredsförhandlingar som hölls år 2008.

Född 1949 i Vakaga, RCA.

Tiangaye, Nicolas Advokat och oppositionspolitiker som utsetts till premiärminister efter fredsförhandlingarna i Libreville i januari 2013. Gjorde sig ett namn då han som advokat försvarade den före dette kejsaren Bokassa 1986-1987. Var ordförande i den nationella övergångsregeringen 2003, efter Bozizés statskupp, och en av huvudförfattarna till den nya konstitutionen som antogs 2004.

Född 1956 i Bocaranga, RCA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.