Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Kris inom Seleka?

Jag har inte riktigt hunnit följa utveckligen i RCA de sista dagarna, eftersom jag flängt runt på konsert med Kammarorkestern, spa-kväll hos en kompis och födelsedagsfest hos stora lilla syster. Trevligt har det varit, och även om det känns som en egoistisk tanke så är det ju ändå för väl att livet pågår trots att mindre roliga saker händer på andra håll i världen.

Nu är det ganska sent och jag tänkte för en gångs skull lägga mig någotsånär i tid, så det blir bara en kort uppdatering och ett par länkar.

Idag rapporteras att Seleka tagit två städer (eller kanske snarare byar) söder om Bambari, Alindao och Kouango. Den senare känner jag inte igen, trots att jag kört den vägen många gånger, men jag antar att det är den som på vår karta – och även enligt skylten som är uppsatt mitt i byn – kallas Kongbo. Dessa nya erövringar tar inte Seleka närmare Bangui, utan endast åt syd/sydöst, men det visar på oenighet mellan rebellerna om vilken linje man ska följa, fredssamtal eller strider. En annan möjlighet är förstås att de är eniga om att inte förhandla, men det verkar inte riktigt så. Ledare på plats i RCA uttrycker missnöje med att Massi i Paris uttalar sig utan att veta vad som pågår lokalt. Massi å sin sida säger sig inte ha hört att han förväntas delta i fredssamtalen, och han för sin del är inte alls beredd att förhandla om något alternativ som innebär att Bozize får sitta kvar vid makten.

Från regeringshåll verkar man inte lika säker på att man vill förhandla med en part som samtidigt väljer att fortsätta sin offensiv, vilket är förståeligt.

Men förhandlingarna är fortfarande inte inställda, och fortfarande ska man väl ändå kunna hoppas att det ska gå vägen. På något sätt.

Ekot: Ny centralafrikansk rebelloffensiv

Jeune Afrique: Centrafrique – les rebelles de la coalition Seleka ont pris deux nouvelles villes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.