Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Lite positiva nyheter från #CAR bortom mediabilderna

Vi har besök från CAR, en vän och affärskontakt som är här för att hälsa på, och i mitt huvud råder ett lätt kulturkaos. Jag är ju van vid att alltid träffa centralafrikaner i deras miljö, van att jag är den som får anpassa mig. Men nu är vi hemma hos oss, och när jag dukar fram kvällsmat kommer jag på mig själv med att fundera: “ska vi verkligen äta alla tillsammans, är det inte bättre att jag äter med barnen och serverar Erik och gästen i ett annat rum?” Men det blir gemensam kvällsmat i köket i svensk tradition och jag får öva mig på att inte anpassa mig.

Vi pratar CAR så klart. Får direktinformation med lite mer substans än vad man får fram över telefonsamtal. Det är en ganska positiv, om än nyanserad, bild som träder fram. Seleka har helt klart gjort många övertramp och använt övervåld, men nu, fem månader efter kuppen, är det faktiskt också mycket som blivit bättre i landet. Den stora majoriteten av befolkningen är glada att vara av med Bozizé. Avväpning har nu skett på flera ställen ute i landet, inte bara i Bangui, och även städer som Berberati har blivit lugnare. Nya regionala guvernörer har tillsatts och är nu på plats på många ställen. Seleka-soldater som tidigare varit lite av lokala krigsherrar har därmed förlorat en del av sin makt.

Jag ska inte skriva mycket ikväll. Vi har suttit och pratat länge och det är sent. Men jag ville i alla fall förmedla denna information, som känns hoppfull. Jag vet att jag även tidigare har skrivit att det faktiskt finns saker som går åt rätt håll. Ikväll fick jag själv detta lite mer bekräftat. Jag hoppas kunna ringa några vänner i helgen och prata även med dem för att se om de delar den positiva bilden. Men nu, godnatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.