Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Nu skrivs det om Centralafrikanska Republiken även i svenska media!

Nu så. Nu verkar även Sverige ha fattat att det är något på gång.

Nu kan man läsa i
– Svenska Dagbladet
– Dagens Nyheter
– Expressen
…och säkert i fler andra tidningar.

Bortsett från demonstrationer som hållits utanför Frankrikes ambassad och Air Frances kontor, verkar Bangui fortfarande vara lugnt enligt människor jag pratat med där, men det är förstås en viss spänning i luften. Igår vände veckans enda direktflight från Europa till Bangui på halva vägen och åkte tillbaka till Paris, till följd av dessa demonstrationer. Tidningarna skriver att demonstrationerna berodde på att Banguiborna är missnöjda med att Frankrike inte griper in och hjälper till att slå ner Seleka. Enligt lokala källor finns det dock en andra, minst lika viktig förklaring, nämligen en konflikt mellan Frankrike och RCA angående ett monopol som Frankrike ska ha blivit lovade på att borra olja i landet. RCA vill låta Kina borra, men det vill inte Frankrike gå med på.

Frankrikes presiden Francois Hollande säger att tiden då Frankrike grep in i RCAs inrikespolitik är förbi. Men även genom att inte gripa in har Frankrike i princip fattat ett beslut att stödja ena sidan, i detta fall Seleka, som faktiskt verkar kapabla att komma hela vägen till Bangui. Jag har inga direkta invändningar mot Frankrikes passivitet, men nog kan man fundera på om det inte är sant som så många centralafrikaner säger när man pratar inrikespolitik, att egentligen är det fortfarande Frankrike som håller i trådarna, på ett eller annat sätt.

Man kan också lyssna på sändningar från Ekot, bland annat denna, där min svärfar, som just nu befinner sig i Bangui, blir intervjuad på telefon. Jag tycker att han sammanfattar läget för den nuvarande regimen mycket bra, men orden: “Inga soldater vill ju offra sitt liv för den nuvarande presidenten.” Han säger mycket annat bra också. Lyssna vettja!

Den stora frågan, tycker jag, är vem eller vilka som ligger bakom Seleka, och vad deras mål är om de verkligen lyckas inta Bangui. Som Roland (svärfar) säger i Ekot-intervjun så har ingen riktgt klivit fram som den store ledaren. Den sittande regimen är korrupt och impopulär, och det kanske inte är någon som vill offra sitt liv för att få ha kvar den. Men vad är det för alternativ som nu presenteras?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.