Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

…och vad händer i CAR?

Jag har varit dålig på att följa den politiska utveckligen i CAR den senaste månaden. Har man vare sig telefon eller internet under perioder blir det lätt så att ens värld krymper. Men jag har förstått att man fortfarande förbereder för valet, som kanske blir av till slut. Någon gång. Snart ska det fastställas vilka som får och ska ställa upp som presidentkandidater.

En del flyktingar har också börjat flytta tillbaka, under överinsikt av internationella organ. Men vad kommer de tillbaka till? Ett land i spillror, där saker som även tidigare kanske fungerade dåligt nu fungerar ännu sämre. Det för tankarna till sambandet mellan fattigdom och krig. Statistiskt sett löper länder som nyligen haft en väpnad konflikt och som dessutom har mycket låg BNP extra stor risk för att åter hamna i konflikt. Statistiskt sett ligger alltså CAR ganska illa till. Men hoppet finns ändå där. Just nu går det i alla fall inte helt åt galet håll.

Jag hittade den här rapporten på RFI, som ger en översikt av situationen. Fint gjord är den i alla fall, och rätt lättläst. Ja, om man kan franska vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.