Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Ökade motsättningar mellan kristna och muslimer i #Centralafrikanska Republiken, men samtidigt en vilja att skapa fred

Ännu en vecka har gått och lite till. Med besök av svärfar från RCA, som varit i Sverige en vecka men som åkte tillbaka i morse. Och så var det ju träffarna där jag fick berätta om arbetet med vårt safariföretag. Särskilt onsdagens samling i Missionskyrkan i Vintrosa var mycket välbesökt. Det var väldigt roligt att få dela lite av mina erfarenheter och upplevelser! Tack för inbjudan!

Genom svärfar och andra kontakter i RCA bekräftas bilden att det är lite stillestånd i utvecklingen. Den nya regeringen är bildad och ska ha börjat arbeta, men har ännu inte gjort något kraftfullt intryck, och Seleka har ännu inte dragit sig tillbaka från intagna städer. En oroande aspekt är att många nu talar om ökade motsättningar mellan kristna och muslimer. Detta har tidigare inte varit någon tydlig konfliktlinje i landet, men i och med att Seleka delvis beskrivs som en muslimsk rörelse kan man ana en ökad polarisering. Kanske gör konflikten i Mali sitt till i denna utveckling, inte för att Seleka direkt skulle ha någonting med islamisterna i Mali att göra, men för att Mali kan bli en “mall” att tolka andra konflikter utifrån. Med en så tydlig konflikt på ett ställe tror jag att det är lätt att dra paralleller till en annan geografiskt relativt närliggande konflikt. (På RFI kan man läsa om motsättningarna mellan kristna och muslimer.)

Samtidigt tror jag fortfarande att det finns hopp om en fredlig lösning. Trots allt verkar spänningarna ha minskat, och bara det faktum att den nya samlingsregeringen faktiskt har bildats och i någon mån arbetar, känns som ett gott tecken. Jag tror att det finns en stor vilja till fred.

För egen del har jag börjat fila på planer att åka ner ett par månader. Inte så mycket för att jag längtar bort från snön (det är ju takdropp och början till vårkänsla i Sverige nu!) men för att jag längtar hem till Bangui och Kocho.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.