Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Överbefälhavarna från ECCAS-länderna diskuterar CAR i Libreville

Nyheten smög fram på RFI men har inte ens nämnts på centrafrique-presse, som annars brukar skriva om det mesta. Förra helgen hölls ett möte i Libreville med överbefälhavare från alla ECCAS-länder. Målet var att sätta upp en plan för när de utlovade 2000 FOMAC-soldaterna skulle vara på plats i Bangui, men också att utöka deras mandat, gärna på ett sådant sätt att även FN, AU och EU kunde stötta initiativet.

Resultatet av mötet verkar lovande. Man beslutade att de resterande 1200 soldaterna som behövs ska vara på plats i början av juni. Samtidigt ska mandatet breddas så att FOMAC-styrkan får i uppdrag att bygga fred, till skillnad mot det tidigare mandatet som var begränsat till att gå emellan stridande parter. (En “mission de pacification” istället för en “force d’interposition” på franska – trots att jag pluggar just fred och konflikt vet jag inte om det finns några exakta termer att översätta till på svenska.)

Det kan också nämnas att Djotodia är tillbaka i Bangui efter sin turné i grannländerna, som verkar ha varit framgångsrik. Han har etablerat goda relationer med de flesta länderna i ECCAS-samarbetet, undantaget Kamerun, där Bozizé fortfarande uppehåller sig i väntan på asyl i Benin.

På den mellanstatliga nivån görs det alltså framsteg, och det verkar också som om lugnet återkommer allt mer till Bangui och övriga delar av landet. Men vad man inte får glömma är att det fortfarande är ofantligt mycket kvar att göra innan landet ens är tillbaka där det var innan Selekas sista offensiv började.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.