Övrigt

Rädslan för den icke-vita manliga sexualiteten

Efter massövergreppen i Köln har debatten kring vilken grupp som är primärt skyldiga till sexövergrepp och våldtäkter återigen blossat upp. Vilka ska vi peka ut som de skyldiga till att kvinnor blir antastade och sexuellt utnyttjade:
1) invandrare
eller
2) män
?

Det finns en aspekt på den här debatten som jag tycker är viktig, men som jag hittills inte sett i någon av de texter som skrivits och delats. Det här är mitt bidrag.

Låt mig dock först understryka att de som gör sig skyldiga till övergrepp alltid har ett personligt ansvar, oavsett strukturer och annat som man kan hänvisa till. Ett brott är ett brott, och personen som gör sig skyldig måste ställas till svars.

Med det sagt:
Att ställa vita mäns och icke-vita mäns sexualitet mot varandra har en historia som inte är särskilt smickrande. Här finns ett tungt rasistiskt arv som jag tycker slår hårdare än hela blackface-grejen som tvingade Stina Wirsén att dra tillbaka sin figur Lilla Hjärtat. (Mer om det en annan gång.)

Under den imperialistiska eran, när Europa ville lägga världen under sig med hänvisning till att vi hade en mer högtstående kultur, användes sexualiteten för att bygga makt. Icke-vita mäns sexualitet utmålades som farlig och otyglad, och något som kvinnor behövde skyddas mot. Vita mäns sexualitet, till motsats, beskrevs som ren och kontrollerad. Och det var inte bara vita kvinnor som behövde skyddas mot de icke-vita männens farliga sexualitet, även de icke-vita kvinnorna var föremål för detta skydd. Således tyckte man att en vit man gjorde sin ”infödda” hushållerska en tjänst när han inledde en sexuell relation med henne och gjorde henne till sin konkubin.

Och då tänker jag så här: Att hävda att invandrarmäns sexualitet är ett hot mot vårt samhälle är att reproducera ett tydligt rasistiskt mönster. Det ÄR rasism, oavsett vad en del debattörer säger om att man måste våga prata om de verkliga problem som finns, osv. För det är inte invandrarna som grupp som är problemet. Det är inte den icke-vita manliga sexualiteten i stort som utgör ett hot mot kvinnor.

Så vad ÄR då problemet? Problemet är när män – vita som icke-vita – anser sig har rätt till kvinnors kroppar. Och sådana situationer uppkommer i de flesta typer av samhällen, och förövarna är män av alla former, färger och kulturella ursprung. Ökad jämlikhet mellan könen ger någon form av skydd för kvinnor, kanske framför allt för att det minskar stigmatiseringen kring sexuella trakasserier.

Men istället för att förfasa oss över ”invandrares ruttna kvinnosyn” (citatet hämtat ur minnet från någon konversation på sociala medier) kanske vi då ska ägna oss åt att diskutera vad det är som gör att situationerna uppstår då män utnyttjar kvinnor.

Här finns en intressant artikel: SvD – Social orättvisa göder hypermaskulinitet

Och här är en annan: ETC – Det ligger i kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.