Övrigt

Snälla förälder: Vaccinera ditt barn och hjälp till att skydda mitt!

I veckan fick vi, liksom alla föräldrar till barn i åk 2, hem en blankett om att det är dags för MPR-vaccination. Vi ombads kryssa i om barnet skulle få vaccinationen eller inte och skicka tillbaka blanketten till skolan. Självklart kryssade jag ja!

Men förra året, när mitt äldsta barn gick i tvåan, kryssade jag ett lika självklart nej! Mitt äldsta barn har nämligen en allvarlig sjukdom som gör att hans kropp inte klarar av MPR-vaccinet. Som en följd av sin sjukdom och medicinering har han dessutom en lite skörare hälsa än de flesta. Detta i sig gör honom mer mottaglig för smitta. Och eftersom han inte kan vaccineras går han alltså utan skydd mot många av våra mest allvarliga barnsjukdomar.

Det finns föräldrar idag som inte vill vaccinera sina friska barn. En del är rädda att vaccinationerna ska orsaka sjukdomar eller hälsoproblem. Andra verkar mest tycka att det är bättre för kroppens immunförsvar att lära sig att själv hantera sjukdomar. Har du ett helt friskt barn kan jag på sätt och vis förstå att du tänker så. Risken att drabbas av mässlingen i Sverige idag är såpass liten att det kan kännas värt att ta den risken. De flesta klarar ju ändå en sådan sjukdom. Då kanske de påstådda riskerna med vaccinet känns mer påtagliga.

Men snälla du som funderar på att kryssa nej på blanketten, glöm inte att i ditt barns klass kanske det går ett barn som mitt. Ett barn för vilket mässlingen skulle kunna vara livshotande. Ett barn som mer än andra behöver det skydd som vaccinet ger, men som inte kan få det. Under förra läsåret fick min son vara hemma från skolan i flera veckor, på grund av risken för vattkoppssmitta. Vattkoppor är inte så farligt som mässlingen, men tillräckligt farligt för att vi bör göra vad vi kan för att undvika det, både hålla oss borta från smittkällor och äta förebyggande medicin. Roligare än så kan man ha när man går i tvåan.

”Mitt barn kommer inte i kontakt med barn med allvarliga sjukdomar i sin vardag”, kanske du tänker. Men det finns skäl att tänka till ändå. En förälder till ett annat barn med en liknande sjukdomsbild som min son skrev på sitt Instagram härom dagen att de, på en dag när, lyckats undvika ett fall av mässlingen som kom in på barnavdelningen på sjukhuset. När barnen är sjuka åker vi till sjukhuset, det är självklart. Därför är också risken ganska stor just på sjukhuset att smittas av andra sjukdomar. Det finns rutiner för att undvika detta – personer med extra smittsamma sjukdomar tas in i speciella rum och isoleras från känsliga patienter. Men det kan ju hända att det går fel, som i fallet jag läste om på Instagram. Med lite otur hade det immunnedsatta barnet mött det mässlingsmittade – jag får hjärtklappning när jag tänker på det!

Snälla föräldrar till friska barn – jag vet att det ibland sägs att vaccinationer inte är säkra. Och jag vet att det inte är roligt att låta injicera sitt barn med en substans som man själv känner att man inte har koll på. Men ändå – tacka inte nej till beprövade vacciner. Om du gör det ökar du risken att jag och andra föräldrar till allvarligt sjuka barn måste låta våra barn genomgå ännu fler behandlingar och stoppa i sig ännu fler mediciner än vad de redan gör. Och det är best case scenario – det förutsätter att det finns mediciner som hjälper.

Tack att du tänker till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.