Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Tröga förhandlingar i Libreville, men nu har man kommit överens om ett tillfälligt eld-upphör-avtal

Förhandlingarna i Libreville mellan regering, opposition och rebeller de två senaste dagarna har gått trögt, då särskilt regeringen och rebellerna visat sig ha mycket bestämda krav och ståndpunkter som varit svårt att förhandla om. Istället för att diskutera misslyckandet av tidigare fredsavtal, som Seleka tidigare har angivit som skäl till upproret, gick de från början in med att kräva både Bozizes avgång (något som de förvisso redan tidigare talat om i mycket klara ordalag) och dessutom att presidenten skulle ställas inför rätta i internationella brottsmålsdomstolen!

Regeringssidan å sin sida, som förhandlade utan att presidenten själv var närvarande, höll fast vid att Bozizes avgång innan år 2016, då hans mandatperiod är slut, inte är förhandlingsbar. Det skulle vara ett svek mot det centralafrikanska folket, och att göra våld på det demokratiska systemet i landet, menar man. Regeringen och Bozize envisas också med att kalla Seleka för utlänningar, legosoldater och terrorister, något som knappast främjar en försonande inställning från något håll.

Bozize själv var alltså inte närvarande vid inledningen av förhandlingarna, men anlände oannonserad till Libreville idag. Jag har inte riktigt fått någon klarhet i varför. Intressant att notera är att inte heller Selekas talesman i Paris, Eric Massi, deltagit i förhandlingarna. Enligt en medlem i Seleka beror detta på splittring mellan de olika ledarna, och att Massi tagit på sig en större roll än de andra kan gå med på.

Presentationer av de övriga viktigaste deltagarna i förhandlingarna kan ni läsa på Centralfrique-presse (på franska). Intressant att notera är att Michel Djotodia, som är ledare för Seleka-delegationen, innehaft ministerposter i tidigare centralafrikanska regeringar, och blev utnämnd till konsul i Nyala, Sudan, av Bozize 2003.

Överläggningarna har som sagt gått trögt, och igår rapporterade flera medier att de riskerade att bryta samman, men efter överläggningar med ECCAS statschefer verkar man nu ändå ha enats om ett tillfälligt eld-upphör på en vecka. Under denna vecka kräver Seleka att de sydafrikanska trupper som kommit till Bangui för att skydda regimen lämnar landet, och att politiska fångar släpps utan villkor. Bozize ska också förbereda för att bilda en ny regering, som inkluderar både oppositionen och representanter från Seleka, allt detta enligt Centrafrique-presse. Nyheterna om detta eld-upphör-avtal är dock ganska nya och lite osäkra. Jag hoppas på bättre information imorgon.

Ska jag försöka mig på en mini-analys tycker jag att det verkar som att man är beredd att försöka hitta någon sorts kompromiss för att få slut på det omedelbara hotet om våld, men någon bredare öppenhet, dialog och verklig problemlösning har vi ännu inte kommit i närheten av. Överenskommelsen om ett eld-uppphör är ett viktigt framsteg, som bör kunna förhindra en eskalering av konflikten, men det betyder tyvärr inte att parterna kommit närmare vare sig varandra eller en permanent lösning av problemet.

Lite länkar igen:

RFI: République Centrafricaine – La CEEAC en démineur

Central African Republic ceasefire deal reached

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.