Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Vad kan du göra för människorna i Centralafrikanska Republiken?

Ok. Du har läst de senaste veckornas rapporter om Centralafrikanska Republiken:

Svenska Dagbladet: Drömmen om ett fritt land gick i kras

Aftonbladet: FN larmar om katastrofläge

 

Och du tänker kanske: “Finns det något jag kan göra?” Jag har skrivit en del om det förut i olika sammanhang, men det är ett tag sedan och jag tänkte att det kunde vara på sin plats med en liten uppdatering på den fronten. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Eller som moder Teresa uttryckte det: “Vi kan inte uträtta stora saker, bara små saker med stor kärlek!”

Först och främst: vad vänner och bekanta i landet upprepar igen och igen är: “Glöm oss inte! Tänk på oss! Be för oss!” Personligt engagemang, telefonsamtal (för er som har kontakter) och hälsningar betyder mycket! Jag berättar ibland för centralafrikanska vänner om min blogg och att jag ibland kan ha flera hundra läsare på en dag som intresserar sig för landet. Det är i sig en uppmuntran för många!

Sedan är ju förstås ekonomisk hjälp något som kan vara mycket välkommet och faktiskt göra skillnad. Där skulle jag vilja slå ett slag för följande insatser (som inte på något sätt ska ses som de enda värda att stötta – har ni andra kanaler att hjälpa så använd dem!):

Läkare utan Gränser har jag skrivit om tidigare. De har under nästan hela krisen funnits på plats i landet och erbjuder sjukvård på platser som annars helt skulle sakna detta! Läkare utan Gränser är, som jag har förstått det, framför allt inriktade på relativt akuta insater (inte bara ren akutsjukvård men fokus ligger på att ta hand om sjuka och skadade, allvarligt undernärda barn, komplicerad förlossningsvård, osv, till skillnad mot mer preventiva insatser). Man kan sätta in pengar på deras Plusgiro: 900603-2 eller Bankgiro: 900-6032 och märka betalningen “Centralafrikanska Republiken”.

Evangeliska Frikyrkan (EFK) har ett arbete i sydvästra CAR, tillsammans med den lokala kyrkan EEB sedan många år tillbaka. (Det var med dessa kyrkor som mina föräldrar arbetade när vår familj bodde i CAR när jag var barn.) Här kan man stötta deras sjukvårdsarbete, som utgår från sjukhuset i Gamboula och som är lite mer långsiktigt och mindre akutinriktat (men också mer lokalt, med fokus på just sydvästra CAR) än Läkare utan Gränser.

– Sedan kanske ni som följt mig länge kommer ihåg menskoppsprojektet som jag startade upp för länge sedan. Jag ska alldeles snart skriva ett inlägg om detta, som fortfarande går att stötta.

– Slutligen har vi själva ett nytt projekt på gång, Chinko Project, som fortfarande är lite i sin linda, men som vi hoppas kommer att bli en långsiktig hjälp till en hållbar utveckling i östra CAR, där vi idag driver vårt safariföretag. Östra Centralafrikanska Republiken är idag ett av Afrikas sista stora orörda naturområden: 70000 kvadratkilometer obebodd vildmark med ett unikt djurliv, just på gränsen mellan regnskog och mer öppen trädsavann. De människor som bor i utkanten av detta område livnär sig till stor del på jakt, fiske och småskaligt jordbruk, och eftersom regionen är mycket glesbefolkad, har djur och människor under lång tid kunnat existera sida vid sida. De senaste två-tre åren har det dock blivit alltmer uppenbart för oss att denna samexistens är hotad. Konflikter och ekonomiska intressen inom landet och i omvärlden har drivit människor från omgivande regioner allt längre in i vildmarken, och om ingenting görs riskerar området att bli hemvist för elfenbensjägare, vandrande boskapsskötare och olika väpnade grupper. För att motarbeta detta har vi, i samarbete med inflytelserika personer i CAR och forskare som studerat djurlivet i området, startat en NGO (Non Governmental Organization – på svenska närmast översatt en idéell organisation) i CAR, med målet att främja en hållbar utveckling och ett skydd av natur- och djurlivet i regionen. Vi har ganska ambitiösa – men absolut inte orealistiska – planer på att skapa en nationalpark, omgiven av naturområden som kan hyras ut till olika safariföretag. Men för att detta verkligen ska bli ett långsiktigt hållbart projekt, måste det utformas i samråd med lokalbefolkningen. Därför kommer vi även att arbeta med att på olika sätt stärka och involvera de lokala samhällena genom dialog, utbildning och olika gräsrotsprojekt. Jag har för närvarande huvudansvaret för att utveckla just arbetet med lokalbefolkningen, vilket känns mycket angeläget, roligt och spännande.

Arbetet med Chinko Project är redan igång, och på vår hemsida kan ni läsa mer om det. (Hemsidan är ännu ganska enkel, men kommer snart att uppdateras och kommer då att innehålla mycket mer information.) Ett sådant här projekt kostar förstås mycket pengar, och vi söker just nu givare på olika håll. Vi har redan fått ett större och ett antal mindre bidrag, och det finns en hel del ytterligare intresse, både bland privata givare och genom andra idéella och statliga organisationer, men vi har en lång bit kvar innan vi har fått täckning för vår budget.

Som (svensk) privatperson finns det just nu två sätt att stötta projektet. Dels kan man bli medlem i den svenska föreningen, Chinko Project Sverige. Det kostar för närvarande blygsamma 25 kr för ett årsmedlemskap. (Blir man medlem nu är man dessutom medlem ända till slutet av 2014!) Medlemmar kommer att få nyhetsbrev (i nuläget är det dock inte helt klart hur ofta dessa kommer att skickas ut) och kommer att bjudas in till medlemsmöten där man har möjlighet att påverka föreningens arbete. Det finns också möjlighet att engagera sig i olika idéella arbetsuppgifter. Att vi stöttar Chinko Project RCA, som är huvudorganisationen, är självklart, men den svenska föreningen kan bestämma att öronmärka bidrag till speciella insatser och projekt. Medlem blir man genom att sätta in medlemsavgiften på föreningens konto på Handelsbanken: 6561-752 782 908 och märka betalningen med sitt namn. (Vi kommer att få ett bankgiro så småningom, men det är inte klart än.) Därefter kan man gärna skicka ett mejl med sitt namn och kontaktuppgifter till emelie@chinkoproject.com, så vet vi hur vi ska komma i kontakt med er.

Man kan också skänka en annan summa pengar till projektet. Ger man mer än 25 kr blir man automatiskt medlem (om man vill det så klart, vill man inte det låter man helt enkelt bli att märka betalningen med sitt namn). Just nu samlar vi in pengar för att kunna betala skolavgifter för alla barn i Bakouma och köpa skolmaterial till dem. Vill man skänka pengar till just detta ändamål märker man betalningen “skola”. Annars använder vi pengarna där vi anser att de gör mest nytta inom projektet.

Ja, det var det hela. Häng på vettja! Engagera dig pyttelite, eller jättemycket, allt efter vilja och förmåga. Skicka en hälsning till någon i RCA (om du har personliga kontakter där) och fråga hur de har det. Stötta Chinko Project, EFK, Läkare utan Gränser eller vad just du tycker är ett bra och viktigt projekt. Så kan vi sprida lite hoppfullhet i kontrast till de nedslående mediarapporterna.

Frågor? Skriv en kommentar eller skicka mig ett mejl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.