Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Vad uttrycker nyheterna? Vilken bild förmedlar de av RCA?

Längs vägen i Kamerun får vi flera gånger frågan vart vi är på väg. När vi svarar att vi ska till RCA blir följdfrågan alltid: ”Vad ska ni där och göra? Det är ju farligt. Centralafrikaner är ju rebeller.”

Jag kan förstå att en sådan fråga ställs av svenskar, som bara hört om RCA på nyheterna och som inte vet något annat om landet än att det en gång hade en kejsare med storhetsvansinne, och att det under de senaste åren varit svårt drabbat av konflikt. Men när människor från grannlandet, till och med de som bara bor några mil från gränsen, också hävdar att RCA är jättefarligt, vad ska jag tänka då?

Jag tänker att det är sorgligt att detta är den bild av RCA som sprids. Det finns så många centralafrikaner som inte vill ha någon konflikt. Som bara vill leva sina liv, och som inte alls är en del av några motsättningar. Men människor som lever stilla och lugnt och sköter sin egen business syns inte i några nyheter. De som syns är de som gör väsen av sig. Och de senaste åren är det de sistnämnda som fått företräde i att forma den internationella bilden av RCA.

Den som utgår från nyhetsmedier och åsikter från människor som aldrig varit i RCA kommer förmodligen vara mycket rädd att besöka landet. Och ja, den som vill åka till RCA gör klokt i att plugga på lite i förväg och skaffa sig viss förståelse för situationen i landet. Det är också bra att ha koll på vilka delar av landet som är extra oroliga och veta var man bör och inte bör röra sig.

Men med det sagt vill jag bara säga att vi inte alls är rädda under vår resa. Vi känner oss inte utsatta, vi är inte oroliga att något ska hända oss. Tvärt om känner vi oss mycket trygga. Det är givetvis en personlig känsla. Men den är inte tagen ur luften. Hela RCA är inte en krigszon. Vi reser inte hit med fara för våra liv. Och till de kameruneser som frågar säger vi att de också borde åka över gränsen, och se med egna ögon att det finns en massa centralafrikaner som inte alls är rebeller. De flesta är faktiskt helt vanliga människor.

”Vad uttrycker nyheterna?” är ett av de teman som vi tittar på under resan. Övriga teman finns här.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.