Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Webb-tv av Al Jazeera om situationen i CAR

Jag är lite sent ute, såg faktiskt denna först för några dagar sedan trots att den sändes den 18 oktober. Det är ett avsnitt från Al Jazeeras webb-tv, The Stream, där man försöker reda ut en del begrepp kring krisen och konflikten i CAR.

Fyra personer med olika relation till landet uttalar sig och svarar på frågor från tittarna, och det är lite blandad nivå tycker jag, men ändå helt klart värt att titta och lyssna på för den som orkar ägna detta 20 minuter.

Klicka här för att komma till avsnittet!

Något som berörs i samtalet men inte riktigt reds ut är detta med relationen mellan konflikten och den humanitära krisen i landet. Jag tror att detta är något som gör många lite förvirrade. Vad handlar det egentligen om? En humanitär katastrof? Eller en konflikt? Både ock, skulle jag säga, men i olika skala. Den humanitära krisen är inte ny. Redan för ett drygt år sedan, innan de senaste oroligheterna och statskuppen, skrev Läkare utan Gränser om att CAR är en bortglömd humanitär kris och att ungefär hälften av landets befolkning bedöms befinna sig i ett humanitärt nödläge. (Jag skrev ett inlägg om det här.) Denna humanitära kris har självklart förvärrats ytterligare av konflikten. Här ligger – som jag ser det – det största problemet. Det är också detta som IRC:s Chanèle Boulet trycker på i programmet. Människor saknar mat, vatten, sjukvård…

Konflikten som sådan måste däremot fortfarande bedömas som ganska småskalig och lågintensiv. Det betyder inte att den är oviktig. Den påverkar nästan alla centralafrikaners liv på något sätt, direkt eller indirekt, men fortfarande är antalet våldsrelaterade dödsfall inte enormt. Vi pratar alltså om en storskalig humanitär katastrof, men en relativt småskaligväpnad konflikt. Samtidigt finns en befogad oro för att konflikten ska eskalera i takt med att människors förhållanden blir allt sämre. Den humanitära krisen och konflikten är inte separata företeelser, de verkar förstärka varandra i en ond cirkel.

I avsnittet nämns också risken för en ytterligare upptrappning av konflikten mellan kristna och muslimer. De senaste veckorna har jag till och med hört farhågor om att landet kan vara på väg mot ett folkmord à la Rwanda. Även om en upptrappning av konflikten och indragning av fler parter inte verkar osannolikt om man inte lyckas få stopp på våldet, tycker jag själv att detta med folkmord är att dra lite för stora växlar. Jag ser inte riktigt denna tydliga motsättning mellan olika väl definierade grupper i landet. Jag håller dock på och letar efter mer information och tänkte att jag återkommer om detta.

Hej och godnatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.