Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Oroande utveckling i Bossangoa i #CAR när Bozizé-anhängare vill återta makten

De senaste dagarna har det kommit rapporter om strider i och runt Bossangoa i nordvästra CAR. Under söndagen och måndagen uppges minst 60 personer ha dödats i sammandrabbningar mellan Bozizé-anhängare och Selekatrupper.

Ex-presidenten Francois Bozizé befinner sig för tillfället i Frankrike, och genom sin talesman tar han på sig ansvaret för attackerna. Syftet ska vara att ta tillbaka makten i landet, eftersom han fortfarande anser sig vara CAR’s rättmätige ledare, som är vald av folket för en mandatperiod som sträcker sig fram till 2016.

Att Bozizé skulle ha tillräckligt med stöd för att verkligen utgöra ett hot mot den nya regimen tycks ytterst osannolikt. Vad som är oroande i de senaste dagarnas stridigheter är dock att de på nytt aktualiserat frågan om religionsmotsättningar. Bozizé-anhängarna i och runt Bossangoa ska enligt uppgift ha attackerat den muslimska befolkningen, och Seleka ska i sin tur ha vänt sin vrede mot kristna.

Ledningen i Bangui säger sig se mycket allvarligt på det inträffade, och Djotodia har idag avskedat sin arméchef för att han inte lyckats upprätthålla säkerheten i landet. (Detta avskedande kan dock också ha och göra med att arméchefen tidigare stått mycket nära Bozizé, och detta kanske var ett bra tillfälle för Djotodia att göra sig av med honom.)

Att stridigheter utrbryter i just Bossangoa är i och för sig inte helt oväntat. Om det skulle hända någonstans så var detta ett troligt område. Dels för att det är Bozizés hemstad, men också för att området länge varit ganska oroligt. Det är inte första gången vi hör om stridigheter från Bossangoa och nordvästra CAR. Detta gör självklart inte problemet mindre, men det kan tyda på att det i alla fall inte är en alldeles ny utveckling av konflikten. Det vi innerligt får hoppas är att oenigheten mellan kristna och muslimer inte sprider sig.

Härom dagen fick jag en fråga, med anledning av mitt inlägg om vad man kan göra för människorna i CAR, om SOS barnbyar. Denna organisation driver, som ni kanske vet, sedan ganska många år tillbaka en svenskfinansierad barnby i  Bouar i nordvästra CAR, och en andra by var på väg att byggas i Bossangoa. Hur det går med det bygget har jag funderat på, och jag tänkte att jag ska ta och försöka ta reda på det. Jag ska också se om jag kan få fram någon mer information om hur barnbyn i Bouar fungerar, och om det är en bra organisation att ge pengar till. Spontant tänker jag att det är det, jag har besökt en SOS barnby i Bangui för många år sedan, som verkade fungera mycket bra. Men som sagt, jag ska försöka kolla och återkommer med mer info.

Det var allt för nu. Lite länkar om stridigheterna i Bossangoa:

http://www.journaldebangui.com/article.php?aid=5251

http://www.rfi.fr/afrique/20130910-centrafrique-le-chef-etat-major-limoge-suite-violences-nord-ouest

http://www.rfi.fr/afrique/20130908-centrafrique-villages-autour-bossangoa-sous-controle-hommes-armes-pro-bozize

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.