Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

#Djotodia upplöser #Seleka

Det är mycket just nu. Inte bara för mig verkar det som, de flesta omkring mig verkar ha fullt upp såhär i början av hösten när allt startar upp igen. Jag har därför inte hunnit skriva så mycket och gör det inte nu heller. Men jag måste i alla fall nämna en viktig nyhet som jag hört om i helgen. I fredags gjorde president Michel Djotodia i CAR ett ganska drastiskt drag på den centralafrikanska spelplanen och upplöste Seleka, den koalition av rebellgrupper som tog honom själv till makten.

Anledning till upplösningen ska ha varit att Seleka gjort sig skyldig till så mycket plundring och övergrepp att de utgör ett hot i sig. Så långt är det sant. Frågan är bara hur mycket man kan lösa genom att upplösa gruppen. Å ena sidan blir det inte längre legitimt att verka i Selekas namn, vilket borde kunna ha en positiv effekt. Men samtidigt måste man komma ihåg att det bara är grupperingen som sådan som blir upplöst. Alla beväpnade före detta rebeller finns kvar och kommer med största sannolikhet inte att lägga ner vapnen bara för att deras grupp inte längre är legitim.

Grannländerna har uttryckt oro över det inträffade, vilket man kan läsa om på RFI. På Journal de Bangui går det också att läsa lite mer om vad som hänt.

Jag skriver mer senare. Ville som sagt bara nämna denna viktiga nyhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.