Rasism, stereotyper och bilden av "den andre"

Afrofobi och diskriminering på grund av hudfärg är faktiskt ett problem i Sverige

Efter gårdagens inlägg har jag letat runt lite efter information om diskriminering på grund av hudfärg eller ras i Sverige. Att det är ett ämne som är aktuellt var jag redan medveten om, och jag har länge tänkt skriva något om hudfärg och identitet och om begreppet rasifiering som hörts allt oftare på senaste tiden. Det har dock ännu inte blivit någon konkret text eftersom det är ett svårt ämne som jag inte bara vill kasta mig ut i hur som helst.

Vad jag läst i flera artiklar idag, som jag faktiskt blev lite förvånad över, är att diskriminering på grund av hudfärg är ett växande problem i Sverige. Att det existerade visste jag, men jag hade nog trott att det blev mindre. Men enligt en alldeles dagsfärsk artikel på SVT:s hemsida är det faktiskt så att hatbrotten mot afrosvenskar ökar, samtidigt som hatbrott mot andra grupper minskar.

I en artikel i Dagens Arena från maj 2014 läser jag att begreppet ras helt togs bort ur svensk lagstiftning och officiella dokument år 2011. Tanken med detta var säkert att signalera att Sverige är ett land där ras inte ska spela någon som helst roll. Och jag kan tycka att det är en god tanke. Genom att tänka på vårt språkbruk och undvika att prata “vi och dem” kanske vi faktiskt kan minska problemet.

Men tyvärr är det inte så enkelt. Ras spelar roll i Sverige idag, och genom att ta bort ordet ras ur lagstiftningen, menar Afrosvenskarnas riksförbund, tar man också bort möjligheten att prata om de svårigheter som afrosvenskar möter i sin vardag.

Inför riksdagsvalet 2014 publicerade Afrosvenskarnas riskförbund en agenda med 15 krav på saker som bör göras för att komma tillrätta med problemet med diskriminering av svarta, eller afrofobi. Och även om jag inte håller med om precis allt så känner jag att det här är viktigt! Det handlar om mycket mer än den där fåniga diskussionen om huruvida man ska kunna säga negerbollar eller inte. Det handlar om strukturella problem som vi alla på något sätt är en del av och som vi måste arbeta för att bryta ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.