Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Bonne fête nationale! Nationaldagsfirande här och där…

Makala på bordet

Det blev lite kaffe, läsk och makala med några få kaffegäster. Ovanligt lyckade makala faktiskt, jag brukar ofta få dem lite för kompakta men de här blev toppen! Recept kommer här under.

Jag har försökt ringa några vänner i CAR för att önska “bonne fête”, men har inte lyckats komma igenom. Det är svårt att komma fram ibland, förmodligen är nätet överbelastat. Eller avlyssnat, säger en del. Kanske både ock. Eftersom jag inte lyckats prata med någon vet jag inte riktigt hur nationaldagen firats på plats. I nyhetsmedia finns inga rapporter alls, där verkar det som om den gått spårlöst förbi, även i de få nätbaserade tidningar som fokuserar speciellt på CAR. Men på Facebook finns vad jag skulle kalla ett bildmagasin, under namnet Diaspora. Här kan man hitta bilder från alla möjliga (och omöjliga) platser och tillställningar i Bangui, och idag publicerar de foton från nationaldagsfirandet inne på palatset. Det finns ytterst lite bildtexter men det framgår att man hållit någon sorts sammankomst för inbjudna gäster, som fått njuta av en “Modevisning för fred” och någon sorts teaterföreställning med budskapet att alla centralafrikaner ska leva tillsammans i CAR igen. Dessutom bjöds det på en tårta i form av CARs flagga. Bilderna har fått ganska många kommentarer från människor som menar att det är fel att festa när landet befinner sig i en sådan kris och många centralafrikaner inte ens kan äta sig mätta. President Samba-Panza kritiseras för att “bara gå på röda mattan och tro att hon är i Hollywood”, och vid bilden när hon skär upp tårtan har någon skrivit: “De har skurit sönder landet. Aie.”

Jag kan tycka att det finns ett värde i att fira en nationaldag, nästan oavsett omständigheterna. Men det måste självklart göras med mycket fingertoppskänsla och lyhördhet inför den situation man befinner sig i. Utifrån Diasporas bilder ser det ut som att så inte riktigt varit fallet idag.

Kanske kan jag återkomma de närmaste dagarna med berättelser om hur man firat – eller valt att inte fira – i andra delar av landet. Om jag till slut får tag på någon.

Här är receptet på makala:

ca 20 st
2,5 dl vatten
25 g jäst
3 msk socker
1 tsk salt
1/2 mosad banan
vetemjöl
olja till fritering

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Rör i socker, salt och mosad banan, och därefter mjölet. Det ska bli en ganska lös och kletig deg. Låt jäsa i 30-40 minuter. Värm olja i en kastrull, klutta i golfbollstora degklumpar och fritera dem gyllenbruna. Det är lättare att hantera degen om man oljar in händerna. Lyft upp de färdigfriterade bullarna med en hålslev och ät så snart som möjligt.

Makala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.