Rasism, stereotyper och bilden av "den andre",  Utveckling, bistånd och fredsfrågor

Nakenchock, primitiva trosföreställningar eller ickevåldsprotest i Zemio? #thursdaysinblack

Torsdag igen. Svarta kläder igen, i en tyst protest mot våld och våldtäkt. Den här veckan tänker jag speciellt på kvinnorna i Zemio i östra CAR, som i lördags samlades till en protestmarsch. Hundratals personer slöt upp, och med lövruskor knutna runt midjan och bar överkropp gick de tillsammans genom staden för att protestera mot det våld och den osäkerhet som de levt med under många år. Att protesten ägde rum just nu kopplas av många till att det varit sammandrabbningar mellan olika grupper där de senaste veckorna, grupper som definieras som kristna och muslimer. Befolkningen i Zemio har dock levt med hot om våld mycket längre än så, eftersom en falang av Joseph Konys LRA från Uganda har hållit till i dessa delar av landet under flera år. Pierrette Rodolphine Dimbetti, som kommer från samma region som de protesterande kvinnorna, citerades i Journal de Bangui (fritt översatt):

“Detta är ett rop från kvinnornas hjärtan… Det är fruktansvärt att hur försvarslös och sårbar befolkningen är. Framför allt att ingen gjort någon ansats att hjälpa oss, i de svåra prövningar vi gått igenom under hela den tid då LRA funnits här!”

Kvinna

Den här fredsmarschen har inte blivit något stor internationell nyhet, men den finns ändå med på ett antal internationella nyhetssidor. Det tråkiga är att man där framför allt tagit fasta på att någon uttryckt att detta med att gå halvnaken skulle bringa en förbannelse över dem som är ansvariga för våldet. Kanske är jag överkänslig för formuleringar, men jag tycker att det låter lite som att man försöker förklara denna nakenmarsch som något primitivt och exotiskt. Att de centralafrikanska kvinnorna skulle tro att nakenheten i sig är något magiskt som skulle dra ned en förbannelse över dem man protesterar mot. Men om jag funderar på hur man skulle säga detta på sango, så kan de lika gärna ha velat säga: “Vi gör det här för att de som är ansvariga för våldet ska skämmas.” Och det, mina vänner, skulle i sådana fall vara en solklar ickevåldsprotest. Ett sätt att försöka omtolka roller och få förövarna att tänka till över vad de egentligen håller på med. Nu kan vi ha olika åsikter om ickevåld och dess praktiska nytta, men vi kan väl i alla fall vara överens om att det inte kan klassas som några gamla religiösa föreställningar om förbannelser.

(Dessutom är nakenprotester inte så ovanligt även i andra delar av världen. Det är bara att googla. Om ni är intresserade. Själv är jag dock såpass pryd att jag även i fortsättningen håller mig till svarta kläder.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.