Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Bozizé uppmanar Banguis unga att försvara staden med pil och båge

Det verkar vara lite dödläge i striderna mellan sittande regim och rebeller just nu i Centralafrikanska Republiken. Uppifterna om att Seleka skulle befinna sig endast ett 30-tal kilometer utanför Bangui har inte ändrats, vilket kanske tyder på att rebellerna faktiskt menar allvar med sitt påstående att de inte tänker inta Bangui. I alla fall inte just nu. Från vissa håll säger man att regeringsstyrkor ska ha försökt – kanske till och med lyckats – att ta tillbaka en del städer, men detta är mycket oklart.

Igår, torsdag, höll presidenten Francois Bozizé ett tal i Bangui där han uppmanade ungdomen att stå upp och strida för sitt land “med pil och båge”. Talet hölls enligt uppgift på sango, inte på franska vilket annars brukar ses som finare och mer sofistikerat. Jag vet inte riktigt vilka strängar Bozizé försöker spela på. Kanske någon sorts känsla för nationen, för RCA som land och folk, som nu blivit svikna av “kusinen” Frankrike. Detta är i så fall ganska ironiskt, då han annars är känd för att gynna just sin egen folkgrupp och inte bry sig så mycket om landet som helhet.

En lokal tidning, L’Hirondelle, publicerade en karikatyr från talet:

Trycket är ganska dåligt, men det ni ser är alltså presidenten själv som står på estraden och säger: “Ungdomar, öka er vaksamhet! Fort! Greppa er pil, greppa er båge, greppa er påk och blockera vägen! Vi blir alla dödade på grund av vår olja.” (Det sistnämnda syftar alltså på den tidigare nämnda konflikten med Frankrike angående oljeborrning, och också en generell uppfattning som jag mött i RCA, där människor känner att landet blir utnyttjat och exploaterat av utomstående krafter – och även av de korrupta ledare som styr idag, men dessa försöker förstås skylla ifrån sig på andra.)

Åhörarna på bilden säger: “Med ungdomen är det nolltolerans som gäller.” Och i hörnet muttrar någon: “Hur det än blir så försvinner oljan ut… hur det än blir så försvinner cementen ut…” På plakatet kan man läsa: “NEJ TILL VÄPNAT UPPROR, JA TILL UTNYTTJANDE AV VÅRA RESURSER!”

Regimkritiska Centrafrique-presse konstaterar att ungdomen inte är en mänsklig sköld och frågar sig vilka ungdomar som kommer att låta sig förföras av retoriken. Dock var det mestadels unga som i onsdags demonstrerade utanför Frankrikes ambassad. Protesterna ska också ha fortsatt på vissa ställen även efter talet. Men enligt den franska ambassadören i Bangui var det ingen stor grupp som demonstrerade utanför ambassaden, utan endast några tiotal “okontrollerade element”, rapporterar RFI. Min svärmor Gunnel, som är på plats i Bangui, säger att staden fortfarande är lugn. Lyssna på henne här i Ekot.

Trots lugnet har USA stängt ner sin ambassad och evakuerat, men de brukar också vara de första att lämna i liknande lägen. Även FN har uppmanat sina medarbetare att lämna. Vad det betyder känns aningens svårare att sia om.

Positivt är att det ändå verkar som att det gjorts trevande försök till fredssamtal. Enligt tidningen Jeune Afrique kom representanter från CEEAC till Bangui igår för att försöka få till stånd en dialog mellan sittande regimen och rebeller. Samtal med regimen ska ha påbörjats idag i Bangui, och man ska även ha skickat en delegation till Ndele för att samanträffa med rebellerna. Samtidigt har flera utrikesministrar från CEEAC-länder samanträtt i Libreville för att diskutera läget i Centralafrikanska Republiken. Det talas om att man ska försöka påbörja riktiga fredssamtal, med representanter från båda sidor i konflikten, från och med den 10 januari i Libreville.

Vill ni läsa eller lyssna mer så kommer ett par extra länkar här under. Tipsa mig gärna om ni läst något bra som ni tycker att jag borde ta med!

Ekot: Bangui förbereder sig för rebellintåg

RFI om fredsförhandlingarna (på franska)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.