Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Bozize öppen för att bilda koalition med Seleka efter möte med Afrikanska Unionens ordförande

Idag besökte Afrikanska Unionens ordförande, tillika Benins president, Thomas Boni Yayi, Bangui i syfte att sammanträffa med Bozize och hjälpa till att hitta en lösning på den “Centralafrikanska krisen”. Efter samtalet, som hölls på flygplatsen, upprepade Bozize sina tidigare uttalanden om att han är beredd att föra en omedelbar dialog med Seleka, utan krav på att de drar sig tillbaka. Han sade sig också vara öppen för att bilda en koalitionsregering, och lovade att inte ställa upp i presidentvalen 2016. Det senaste är ett känsligt ämne. Enligt konstitutionen är presidenten inte tillåten att bli omvald mer än två gånger, men på sista tiden har det talats en del om att Bozize skulle skriva om grundlagen så att han skulle få möjlighet att sitta kvar som statschef ytterligare en mandatperiod.

Seleka, för sin del, har hållit sig kvar i Sibut och inte avancerat ytterligare under dagen. De meddelar att de ska överväga Bozizes erbjudande, men säger samtidigt att de inte har som mål att bilda koalition med den nuvarande regimen, utan att de är ute efter att få bort Bozize från makten. De säger nu också att de inte längre utesluter att gå in i Bangui.

Regeringsarmén och den multinationella styrkan med trupper från grannländerna, FOMAC, har positionerat sig i Damara, halvvägs mellan Sibut och Bangui, och meddelar att här tänker de stanna och slåss in i det sista ifall det skulle bli nödvändigt, allt för att hindra Seleka från att gå in i Bangui.

Samtidigt surrar allt fler rykten om vem som egentligen ligger bakom Seleka. Eftersom alliansen består av flera olika rebellfraktioner, som i vanliga fall inte står varandra särskilt nära, misstänker många att det finns en hemlig samordnare bakom alltihop. Misstankar riktas än mot Tchad, än mot Frankrike. RFI har en bra översikt av de olika grupperna som gått ihop och bildat Seleka. Jag hade tänkt göra samma sak själv, men just nu har jag inte riktigt tid eller ork, så ni som kan får läsa på franska så länge.

Det kommer också fram berättelser om att medlemmar av den etniska gruppen Goula, från norra RCA, blivit utsatta för trakasserier i Bangui från regimens håll. Hur mycket av detta som är sant vet jag dock inte.

Innan de sedvanliga länkarna avslutar jag idag med en kommentar från RCAs viktigaste oppositionsledare, Martin Ziguele (fritt översatt från franska): “Om krig hade varit en lösning för det här landet, hade vi befunnit oss i paradiset.” (Läs hela intervjun med Ziguele på Centrafrique-presse.)

Länkar:

Ekot: Bozize redo att bilda koalition

Ekot: Nattligt utegångsförbud i Bangui

RFI om Boni Yayis visit i Bangui (på franska)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.