Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

De två viktigaste besluten under Banguis fredsforum

Jag sitter och läser på RFI och Jeune Afrique för att få någon uppfattning av vilka frågor och beslut som blev de viktigaste under Forum de Bangui, eller Banguis fredsforum. På Jeune Afrique finns denna artikel som sammanfattar det hela rätt så bra.

En jättekort sammanfattning för er som bara vill ha en översikt kommer här:

1: Nio olika väpnade grupper samt försvarsministeriet har skrivit under ett gemensamt avtal om att sluta strida och avväpna sina styrkor. Hur det hela ska gå till i praktiken är däremot inte planerat. Tyvärr har CAR ingen tidigare framgångsrik historia av väl genomförda DDR-program. (DDR står för Disarmament, Demobilization and Reintegration– avväpning, demobilisering och återanpassning.) Kan man hoppas att det ska fungera bättre den här gången? Så här långt finns inget som direkt talar för det. Här krävs både resurser och kunskap som inte finns i CAR idag. Kan de komma in genom FN?

2: Det har också beslutats att de demokratiska valen till presidentpost och parlament inte ska hållas under sommaren som planerat, för till det finns det inte tid. Därför får övergångsregeringen några månader till på sig att organisera val. Detta har kritiserats en hel del från olika håll, och många menar att Samba-Panza planerat för en sådan utgång för att få längre tid vid makten. Kan så vara. Men det är också helt sant att ett val redan i juni-juli inte hade gått att genomföra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.