Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Den nya regeringen utsedd i Centralafrikanska Republiken – eller inte?

I förmiddags kom uppgifter på RFI och Centrafrique-presse om att RCA:s nya regering nu äntligen blivit utsedd. Något senare dementerade dock detta av Centrafrique-presse, som menade att det istället var Bozizés eget förslag till regering som presenterats.

Jag pratade med Erik ikväll, som just nu befinner sig i Bangui. Han visste inte riktigt hur det låg till, men sa att vi nog kommer att få veta det imorgon. Jag hoppas alltså kunna ge mer säkra besked då.

Vad som står klart är att det har varit en svår uppgift att sätta ihop en regering som alla parter kan godkänna. Premiärminister Nicolas Tiangaye är den som haft huvudansvaret för detta arbete, men han har under arbetet fört dialog med president Bozizé, Seleka och andra politiska grupperingar. Både Centrafrique-presse och en annan Bangui-baserad internettidning, Journal de Bangui, gissar att det i alla fall delvis är Bozizé som satt käppar i hjulen för att dra ut på processen. Journal de Bangui misstänker också att Tiangayes krav på kompetens och trovärdighet har gjort att vissa av de ministerkandidater som Bozizé velat se vid makten inte hållit måttet.

Och medan arbetet med att utse en ny regering pågår, händer inte så mycket i övriga delar av landet. FN och Läkare Utan Gränser har haft bilar som rest genom Seleka-kontrollerat område till östra delen av landet, så det är öppet för biltrafik om än i begränsad skala. Seleka verkar dock inte ha för avsikt att dra sig tillbaka förrän den nya regeringen är etablerad.

Om det humanitära situationen hörs inte mycket. Erik berättade att han har träffat Modeste från Ndele, som arbetade som kock för oss förra året och som nu flugits ner till Bangui från Ndele i ett Läkare Utan Gränser-plan på grund av en benskada som behöver ses över. Modeste hade sagt till Erik att Ndele är “ungefär som vanligt”. Vad det betyder vet jag inte riktigt, och Erik hade inte haft tid att fråga om mer detaljer, men skulle träffa Modeste igen under nästa vecka.

Vad gäller våra safaris flyter det mesta dock på som det ska. Eftersom Bangui är lugnt kommer och åker kunder utan problem, och jakten verkar gå fint! Något ska väl gå bra nån gång också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.