Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Avvaktan i Centralafrikanska Republiken – och på bloggen

Jag ber om ursäkt för pausen i rapporteringen. Visserligen har det inte hänt så mycket, men det är bara delvis en förklaring. Anledningen är snarare en skönt helg med trevligt långväga besök, och så framför allt det faktum att Erik är i Sverige för ett par veckor, och mitt internetbaserade liv får därmed ganska hård konkurrens.

I RCA har mycket, om än inte allt, återgått till det normala. Det rapporteras inte om några strider mellan Seleka och regeringsstyrkor, men Seleka har inte heller dragit sig tillbaka utan verkar avvakta för att se om det verkligen blir någon samlingsregering. Dock säger folk att bilar börjar rulla på vägarna igen, och man tror och hoppas att det snart ska gå att resa mer eller mindre som vanligt.

Den nyutnämnde premiärministern Nicoas Tiangaye har den här veckan på allvar börjat arbeta med att sätta samman en regering. Han har en svår uppgift framför sig. Efter att ha bestämt sig för hur många olika ministerier som ska finnas, förmodligen blir det strax under 30, börjar arbetet med att fördela ut ministerposterna. Och det är inte bara Bozizés parti, oppositionen och Seleka som vill ha del av den kakan. Det civila samhället och politisk-militära grupper som inte deltagit i Seleka-upproret gör också anspråk på några poster.

Bozizé har dessutom gjort klart, rapporterar RFI, att han inte vill vara en president som bara finns där som dekoration. Han tänker inte lämna ifrån sig all makt till oppositionen och Seleka utan ser ut att sikta på att tillsammans med representanter för det civila samhället ändå uppnå majoritet. Med tanke på att Bozizé och Tiangaye är bittra politiska motståndare bör man nog inte vara förvånad.

Tiangaye är ännu mycket förtegen om vilka som ska tilldelas ministerposter. Det enda som verkar säkert är att Seleka ska få försvarsministeriet. Detta gjordes upp redan i Libreville, och de flesta verkar övertygade om att ministerposten kommer att gå till Michel Am Nondroko Djotodia.

RFI – Nicolas Tiangaye: “J’ai une mission à accomplir”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.