Övrigt

Den tveksamma nyttan med för tidiga demokratiska val i CAR

En centralafrikansk medarbetare sedan många år tillbaka, låt oss kalla honom G, har fått anställning här i Odzala. Han kom igår tillsammans med Eriks föräldrar, som är här och hälsar på över nyår. Det är härligt att få lite förstahandsberättelser från CAR “live”. Jag följer mycket över mejl och telefon, men det är ändå skillnad att prata med någon öga mot öga. (Skönt också att få prata lite sango igen. På lingala stapplar jag mig fortfarande fram med enkla och knaggliga fraser, och franskan skapar alltid en viss distans. Den gör mig till främling, hur mycket centralafrikansk accent jag än lägger mig till med.)

G pratar om valet som enligt de senaste planerna ska äga rum i CAR någon gång i sommar. Presidentkandidaterna har satt igång sina valkampanjer. Men G frågar sig till vilken nytta. Hur ska ett val kunna genomföras när läget i landet är så instabilt och oroligt att folk på många ställen inte ens kommer att kunna rösta, och många andra inte kommer att se någon vits med att göra det? Vore det inte bättre med en icke folkvald ledare (G kallar det för diktator men han säger det utan den negativa klang som ordet har för mig som svensk), någon som först kunde se till att skapa ordning och stabilitet, så att man sedan kan genomföra ett riktigt val?

Och jag tänker på mina utvecklingsstudier, och på det där vi diskuterade, om att en förutsättning för att ett demokratiskt system ska fungera är att det finns ett definierat territorium som hålls ihop av någon typ av statsmakt. Det måste finnas någon sorts kontroll. Ett rättsväsende som åtminstone i de flesta fall kan garantera att de som bryter mot överenskomna regler ställs till svars. En möjlighet att skydda landet från eventuella inkräktare och på så sätt i alla fall skapa en grundläggande känsla av enhet och trygghet för befolkningen. Någon sådan kontroll finns inte i CAR idag.

Jag är helt och hållet för demokrati i bemärkelsen att alla människor måste ha rätt och möjlighet att påverka beslut som rör deras egna liv. Men när det gäller det stundande valet i CAR tror jag att det kommer alltför tidigt. Först måste det etableras någon sorts kontroll över territoriet. Det gör man inte genom en tävling som skapar en enda vinnare, som redan i och med valet ställs emot ett antal förlorare. Det gör man snarare genom att hjälpa till att bygga upp rättsväsendet och andra institutioner. Om så behövs under ledning av en icke folkvald ledare, kanske någon utifrån, som står utanför det nuvarande politiska spelet.

Tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.