Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

#Djotidia officiellt utnämnd till president i #CAR under en övergångstid på 18 månader

Det var i allra högsta grad väntat, men idag, efter det nybildade nationella övergångsrådets första möte, blev det officiellt: Michel Djotodia kommer att vara Centralafrikanska Republikens president under en övergångsperiod som ska leda fram till demokratiska val inom 18 månader. Rådet har under veckan modifierats lite och består nu av 105 medlemmar som representerar både Seleka, Bozizé-trogna, oppositionspartierna och det civila samhället.

I ett tal lovade Djotodia att vare sig han eller premiärminsiter Tiangaye kommer att försöka sitta kvar efter övergångsperioden. Han sa också att han själv och övergångsrådet har en enorm uppgift framför sig i att bygga upp landet, och lät förkunna att han inte tänkte använda sin maktposition till att gynna sin egen folkgrupp. Exakt det som behövde sägas, med andra ord. Om han också håller sina löften har CAR allt att vinna, men det lär behövas mer än ord för att övertyga centralafrikanerna.

Jag har inte haft så mycket personlig kontakt med någon i vare sig Bangui eller Berberati de senaste dagarna, men jag har förstått att skottlossning och plundring långsamt minskar, men att läget fortfarande är mycket spänt. Det är mycket vapen i omlopp, och ingen har kontroll över dem eller de människor som bär dem. Alla är trötta och spända och även små incidenter kan snabbt urarta till bråk och upplopp. Många utnyttjar förstås också den laglösa situation som råder och passar på att göra upp för gamla motsättningar.

Förhoppningsvis är det ändå ett gott tecken att Djotodia nu är officiellt vald till ledare. Kanske kan det ge den legitimitet och auktoritet som krävs för att ta itu med de omedelbara säkerhetsproblemen. Bara det är i sig en mycket stor uppgift. Sedan kommer återuppbyggnaden av allt som raserats, både bokstavligt och bildligt. Som sagt, en mycket stor uppgift.

RFI – Centrafrique: Michel Djotodia elu président

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.