Utveckling, bistånd och fredsfrågor

Ebolas långa fingrar

Till barnens stora besvikelse såg vi inte ett enda djur igår på väg till Ngaga. Det var delvis för att jag hade missuppfattat var det låg. Jag trodde att vi skulle köra genom parken, men vi körde bara på vägen som går precis på parkgränsen. Det finns så klart både elefanter och bufflar även där, eftersom parken inte är inhägnad och djuren rör sig som de vill över området, men de visar sig inte ofta vid “stora” vägen där det rör sig förhållandevis mycket fordon och människor. Så resan blev inte riktigt vad Theo och Axel hade hoppats på. De enda djuren de fick chans att studera var myror och fjärilar.

Några turister såg vi inte heller skymten av. Bara ett gäng guider som inte hade mycket att göra för tillfället. Jag frågade varför det var så dåligt med besökare. När jag och Erik var här i augusti var det fullt med folk. Jag borde förstås ha kunnat lista ut svaret: Ebola. Eftersom människor dör i ebola 300 mil härifrån, ställer de flesta turister in sina resor till Odzala. Man vill inte åka till Afrika över huvud taget. Inte ta risken, hur liten den än är. Och även om jag till viss del kan förstå resonemanget, känns det så avigt, så orättvist. I en helt annan del av Afrika har man problem med en dödlig sjukdom, men som inte 6000 döda skulle vara illa nog, får epidemin också orimliga ekonomiska konsekvenser långt utanför det faktiska spridningsområdet.

Telefonteknikern från Ghana, han som jag pratade med under vårt ofrivilliga stopp i Kinshasa, oroade sig över Ebola på ett sätt som ligger långt ifrån den katastrofbild som målas upp i media. Han sa: “Ebola är inte så farligt som det sägs. Visst är det förfärligt att människor dör, men sådant händer när smittsamma sjukdomar sprids. Detta är inte det största problemet. Det värsta är att de drabbade länderna slås ut ekonomiskt. Även om man får kontroll på smittspridningen kommer det ta decennier för dessa länder att komma tillbaka. Turismen, utländska investeringar, allt är utslaget.”

Och detta problem, med förlorad turism och över huvud taget utbyte med omvärlden, som är så viktig i dagens globala samhälle, är alltså något som sträcker sig hundratals mil utanför de drabbade länderna. Bland annat kommer nästan inga turister längre till Odzala. Fortsätter det länge kommer det att leda till ökad arbetslöshet och dessutom mindre ekonomiska möjligheter att skydda parken.

Jag har tidigare skrivit om ebola och hur det påverkar omvärldens bild av Afrika. Läs det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.