Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

ECCAS håller toppmöte i Ndjamena idag för att diskutera situationen i #CAR, #Bozizé anklagar Tchad för att ha stöttat Seleka

Idag inleder ECCAS ett toppmöte i Ndjamena i Tchad för att diskutera situationen i Centralafrikanska Republiken. CAR representeras av premiärminister Nicolas Tiangaye, och med på mötet finns även delegater från EU och AU. President Jacob Zuma från Sydafrika finns också på plats.

Fd president Bozizé har bett att få delta i mötet med blivit nekad. Enligt BBC anklagar han nu Tchad för att ha stöttat Seleka. RFI skriver om Tchads särskilda intresse för RCA, och menar att Tchad inte bara hjälpt Seleka genom att dess fredsbevarande styrkor förhållit sig passiva, utan att det också att det funnits tchadier med i den fd rebellstyrkans egna led. Dessutom ska Ndjamena ha tagit emot mutor från Sylvain Ndoutingai och Firmin Feindiro, tidigare ministrar i RCA som hamnat på kant med Bozizé-regimen, för att låta vapen inköpta i Eritrea passera landet och levereras till Seleka. Vad som är sant av detta är förstås svårt att säga med säkerhet, men det var en allmän uppfattning bland folk i Bangui att det fanns tchadier med bland Seleka. Förvirringen var stor när det gällde vem som hörde till vilka styrkor. En bekant till mig sa att han sett Seleka-medlemmar med FOMAC-uniform, och en annan berättade om en soldat från regeringsstyrkorna som inte talade sango och endast hade tchadiska id-papper. De FOMAC-soldater som var och hämtade oss sent på eftermiddagen efter att vi legat gömda undan skottlossningen, kom av sina uniformer att döma från Tchad, men vi uppfattade att de just då var tillfälligt inhyrda av en privatperson för att skydda hans hus under plundringen. Som sagt, vad som är sant och inte är svårt att säga, men säkert är i alla fall att det rådde en viss förvirring.

I Sydafrika har det utbrutit en debatt om huruvida de sydafrikanska styrkorna fanns i CAR för att upprätthålla freden, som ANC envist hävdar, eller om det fanns affärsintressen inblandade. Läs mer om det i BBC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.