Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

ECCAS höll nytt toppmöte i Ndjamena för att diskutera #CAR

Det blir många inlägg ikväll, men jag märker att jag glömt skriva om att det regionala samarbetsorganet ECCAS höll ytterligare ett toppmöte om situationen i Centralafrikanska Republiken i lördags. På mötet deltog även, liksom förra gången, Sydafrikas president Jacob Zuma.

CAR representerades av premiärminister Nicolas Tiangaye, inte av Djotodia, trots att den senare nu är officiellt vald till interimspresident av det nationella övergångsrådet. Toppmötet bestlutade att godkänna valet, men med reservationen att inte kalla honom just president, utan endast statsöverhuvud. Dessutom ville man ge Tiangaye en del extra makt, bland annat genom att lägga in en bestämmelse om att han inte ska kunna avsättas under övergångsperioden på 18 månader. (Förre presidenten Bozizé, som själv tog makten i en militärkupp år 2003, meddelade via sin talesman att det är ett allvarlig brott mot demokratin att ECCAS accepterar en statschef som tagit makten med våld. Bozizé har väl aldrig varit känd för att göra intelligenta uttalanden, och här verkar han fortsätta leva upp till sitt rykte.)

Mötet beslutade även att förstärka den FOMAC-styrka som finns på plats i landet, så att den ska uppgå till 2000 man, istället för som nu 500. Det gavs dock inte något exakt datum för när de nya trupperna ska anlända.

Tills vidare verkar läget i Bangui och Berberati vara ganska oförändrat. Det hörs fler röster som talar om ett begynnande religionskrig eller till och med att Seleka skulle ha planer på att bilda en islamistisk republik och införa sharia-lagar. Själv har jag fortfarande svårt att tro det. Det kan definitivt finnas en risk för ökande religionsmotsättningar om våldet och osäkerheten fortsätter, då religion trots allt är en ganska uppenbar skiljelinje som är lätt att använda för mobilisering. Och man kan peka på incidenter där Seleka verkar ha fokuserat på kristna mål, liksom man kan hitta exempel på att kristna skyller allt på muslimerna. Men att Seleka skulle ha utstuderade planer på att skapa en islamistisk republik? Kanske. Kanske inte.

Jag hörde ett tal av Djotodia på radio. Där uppmanade han gång på gång alla centralafrikaner att respektera varandra, oavsett etnicitet eller religion. Han sa att alla måste hjälpas åt och bygga upp landet tillsammans. Att det inte är någon speciell etnisk eller religiös grupp som är “landets fiender”, utan att alla måste ta sitt ansvar och göra det som är rätt, dvs stötta den nya regimen i deras arbete för ett bättre RCA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.