Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

#Tiangaye ber EU om pengar för att kunna få slut på stridigheterna i #Bangui

När jag var i Östersund i helgen pratade vi lite om detta med bistånd och att det i ett läge där staten inte fungerar som den ska borde vara mer effektivt – och moraliskt rätt – att ge bistånd i form av direkta humanitära insatser, som oavkortat går till den drabbade civilbefolkningen. Men när premiärminister Tiangaye igår bad EU om fiansiär hjälp för att kunna få ett slut på oroligheterna i Bangui, vädjade han om pengar till statskassan. Hans motivation, som den citeras på RFI, lyder (fritt översatt till svenska):

De som skapar problem i Bangui är fd rebeller från Seleka. Vi vill att dessa ska dras tillbaka och stationeras på militärförläggningarna, men det kommer att kosta pengar eftersom vi då behöver ge dem mat. Dessa pengar har inte den centralafrikanska staten idag.

Djotodias regim kan idag inte ens ge mat till de soldater som hjälpte honom till makten. Än mindre då lön. Ingen utomstående vill förstås hjälpa till och betala soldater som varit med och tagit makten i ett land med våld, åtminstone inte en utomstående som värnar om demokratiska principer. Men om ingen annan betalar, vem får då stå för mat och pengar till de obetalda soldaterna? Jo, civilbefolkningen förstås. De som redan från början hade mindre än de flesta, och som nu förlorat nästan allt.

Detta visar bara än en gång att det inte finns några självklara svar och enkla lösningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.