Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

EU ställer in sitt bistånd fram till dess att #CAR har visat att de försöker komma på fötter

Nej, EU ville så klart inte finansiera en regim som inte har någon kontroll över sitt eget land. EUs utvecklings- och biståndschef säger enligt Reuters att landet först måste “återupprätta den konstitutionella ordningen och försöka göra något åt säkerheten”. Jag förstår EUs hållning, men det blir lite av ett moment 22. För att säkerheten ska förbättras behövs, såvitt jag förstår, antingen en morot i form av pengar, eller så får man använda hot och våld för att slå ned annat våld, och det har hittills inte visat sig särskilt effektivt.

Förhandlingar låter ju som en vettig lösning. Men som jag skrivit tidigare är centralafrikanska politiker överlag inte så bra på det där med att debattera, förhandla och komma med konstruktiva gemensamma lösningar. Jag tror att det behövs hjälp utifrån. FN kanske? Men intresset för CAR verkar inte så stort i omvärlden. Jag läste en tweet av den för mig hittills okände twittraren @geoffreyyork, som idag skriver (översatt till svenska): “inte ett ord om CAR i sydafrikansk ministers tal till FN om konfliktlösning idag; hon nämner sju andra afrikanska kriser men inte CAR”. Jag har letat efter mer info om detta tal men ännu inte hittat något. (Om någon vet något, skriv gärna en kommentar.)

Söker man på info om vad FN sagt och gjort i och om CAR är det också märkligt tomt på info. Ibland undrar man om det över huvud taget finns någon som bryr sig om detta land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.