Resor

Flyga med barn – mina sex bästa tips!

Imorgon bär det av, och det mesta känns under kontroll. Faktum är att för varje resa jag gör med barnen känns det lite lättare. Lite mindre kaos, lite mer koll på läget. Till viss del beror det så klart på att de blir större och kan hjälpa till och ta ansvar på ett helt annat sätt. Men jag tror också att jag snart borde kunna titulera mig professionellt resesällskap till små barn. Eller något liknande. Jag försökte mig på att räkna hur många långresor med flyg jag gjort ensam med barnen, men jag fick ge upp. Jag minns inte. Många är det i alla fall.

Här har jag samlat mina bästa tips för att flyga med barn. Säkert finns det mycket att tillägga. Lämna gärna en kommentar om ni saknar något.

1. Tappa inte bort barnen!

Restips tröja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så länge du kan göra det utan att de tycker att du är jordens mest pinsamma förälder, skriv ditt telefonnummer någonstans på barnens kläder. (Eller på en arm.) Ett par gånger har jag, mitt i flygplatsvimlet, plötsligt insett att jag inte vet var ena pojken är. Som tur är har de dykt upp på en gång, men den korta stunden då de är borta är tillräcklig för att man ska börja fundera, och verkligen känna i magen hur hemskt det skulle vara om de försvann där!

2. Förbered dig som för att springa ett marathon!

Restips marathon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har inte sprungit ett marathon (ännu). Men jag vet att det krävs att man både är fysiskt och mentalt förberedd för att klara av det. Alltså: Ladda upp på rätt sätt. Ät ordentligt innan. Sov ordentligt. (Just det är inte min starkaste sida – titta inte vilken tid jag publicerat detta inlägg.) Ställ in dig på att det här blir sjukt jobbigt. Och roligt. Sätt upp en målbild. (Till slut ska ni ju kliva av flyget vid er slutdestination, även om det känns långt dit.) Sen är det bara att fokusera och köra på. Och vila, det får du göra när du kommit i mål.

3. Planera handbagaget!

Restips handbagage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När barnen var lite mindre brukade jag tänka att jag måste kunna bära både dem och allt handbagage ifall det kniper. Nu har jag släppt lite på den målsättningen. Att bära en sexåring och en fyraåring plus alla grejer som vi behöver på vägen känns övermäktigt. Men jag tänker fortfarande att jag utan svårighet måste kunna bära både mitt och deras handbagage ifall de strejkar. Eller om vi bara får lite extra bråttom.

Att planera handbagaget handlar också om att ha rätt sak på rätt plats. Vid säkerhetskontrollen vill du inte öppna varenda väska för att ta fram datorer, tandkräm och annat som behöver visas upp. Lägg allt sådant på ett ställe. Och väl på flyget vill du snabbt kunna slänga upp en eller ett par väskor på hyllan över sätet, utan att först behöva rota runt efter saker som du behöver under flygningen. När vi fortfarande hade blöjor brukade jag lägga en eller två i en av barnens ryggsäckar så att vi snabbt kunde komma åt dem. Sedan hade jag ett större lager i kabinväskan, som jag inte behövde ha tillgänglig hela tiden.

4. Ta med hörlurar!

Restips hörlurar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du har möjlighet, köp egna hörlurar till barnen! Har man med sig en telefon eller platta att spela eller se film på är det nästintill nödvändigt att ha hörlurar för att inte störa andra resenärer. Annars får man ha på ljudlöst, och hur kul är det? Om man kan/får använda egna hörlurar i flygets ljudsystem verkar det råda delade meningar om. Vissa säger att det inte är några problem, andra säger att det fungerar, men kan göra så att andra resenärer får sämre ljud. Så jag lämnar detta till var och en att avgöra. (Dock: Flygplanens hörlurar har ju ofta två “piggar”, medan hörlurar i allmänhet bara har en. För att få ljud i båda öronen i sina vanliga lurar kan man köpa en speciell hörlursadapter för flyg som bland annat finns här.)

5. Köp våtservetter och alcogel!

Restips våtservetter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det går inte att komma ifrån: Barn kladdar. Och spiller. Och smular. Och snorar. Och kryper på golvet. Och petar på gamla intorkade tuggummin som folk har satt fast under stolarna i avgångshallen. Och när du vill tvätta av händerna på dem finns toaletten typ i andra änden av flygplatsen. Eller så sitter ni fastspända i flyget och får inte resa er. Men lugn, bara lugn. Med våtservetter och alcocel kan du både torka av, tvätta och sanera de lortigaste händer och de smuligaste säten. Detta är ett måste!

6. Minimera tjatet och gör det roligt att vara duktig!

Restips tävling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under en flygresa gäller andra regler än hemma. Det här är inte rätt tillfälle att tjata och förmana och försöka lära barnen hur de ska uppföra sig. Nu är det upp till dig som förälder att se till att både ni och era medresenärer får en trevlig resa. Även om du där hemma använder sig av “piskan” ibland, är det nu dags att plocka fram “moroten”. Uppmuntran och avledning är ledorden för att minimera konflikter och hålla barnen på gått humör. Hur man gör det är olika för olika barn och i olika åldrar. Vi har testat allt möjligt: små presenter, klistermärken, chips och godis, sånger… I år planerar vi en tävling. Olika bedrifter, som att bära sin egen väska till gaten, eller att inte sparka på framförvarande stol under en hel timme, ger ett bestämt antal poäng, och den som har flest poäng i slutet av resan har blivit lovad ett pris. Vad det är får ni veta när vi kommit fram…

Tillägg: Inte för att jag tror att någon väntat med spänning på att få höra om priset i tävlingen. Men jag gillar inte riktigt att ha såna här trådar hängande i luften, så här kommer resultatet: Theo och Axel skötte sig båda utmärkt och kom på delad förstaplats i tävlingen, och priset var en serietidning baserad på filmen Flygplan 2. Så vet ni…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.