Utveckling, bistånd och fredsfrågor

Tre skäl att köpa en Fairphone #thursdaysinblack

Emelie fairphone

Snygg svart tröja, som jag hittade på klädbytarkvällen för några veckor sedan, eller hur?

Det viktiga på det här fotot är dock inte tröjan. Eller elefanten. Det jag tänkte skriva om är själva kameran. Eller rättare sagt telefonen. En del av er känner säkert igen det lilla svarta märket på den. Just det, det är en Fairphone! En bra telefon på många sätt. Förra torsdagen skrev jag att jag skulle fatta mig kort, och så gjorde jag inte alls det. Idag gör jag ett nytt försök.

En Fairphone är bra för att:

1. Den är snygg! Helt enkelt. Den ser rejäl ut, inga plastiga detaljer.

2. Den är funktionell! Levereras olåst både vad gäller operativsystem och operatör. Lätt att använda. Bra ljud, bra kamera. Tålig pekskärm som svarar bra på beröring. Plats för två simkort, vilket är ett stort plus tycker jag.

3. Den är schysst! För så här är det: Mobiltelefoner innehåller en massa komponenter, varav många är gjorda av olika metaller. Flera av dessa metaller utvinns i Kongo. Och det vore väl toppen om det var så att Kongo genom det fick in en massa pengar så att de kan utveckla landet. Tyvärr fungerar det inte så. Många av gruvorna i Kongo ligger i områden som kontrolleras av olika väpnade grupper. För dessa grupper är gruvorna en källa till stora inkomster, och det säger sig ju självt att de då inte vill släppa kontrollen över dem. Inkomsterna från gruvorna är helt enkelt värda mer än en eventuell fred. Och så har terrorisering av lokalbefolkningen, bland annat genom brutala våldtäkter, blivit en del av krigföringen i ett krig, som till stor del drivs av vinstintressen. Detta vill Fairphone motverka, genom att försöka använda så kallade konfliktfria metaller. Det tycker jag är schysst på riktigt.

Man kan läsa mer om detta på Fairphones hemsida. Där kan man också beställa en telefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.