Centralafrikanska republiken - samhälle, politik och vardag

Förhandlingar mellan regering, oppsition och rebeller i Centralafrikanska Republiken?

Det verkar som att stridigheterna lugnat ner sig något. Igår rapporterades att Seleka-rebellerna intagit staden Batangafo, medan regeringsstyrkor återtagit Kabo. (Det senare dementeras dock av Seleka.) Därefter har det inte hörts några fler rapporter om att Seleka vare sig skulle ha avancerat eller dragit sig tillbaka. Istället ska de ha gått med på att upphöra med striderna mot löften om dialog med regeringsmakten.

Enligt Djotodia, Selekas ledare, beror villigheten till förhandling mycket på Tchads beslut att inte tydligt välja sida i konflikten, och att inte hjälpa Bozize-regimen att slå tillbaka upproret med våld.

Det sades att förhandlingarna skulle börja idag, fredag, i N’djamena, Tchad. Men några förhandlingar kom aldrig igång. Däremot diskuterades situationen i RCA på ett toppmöte med CEEAC (Communauté écomomique des etats de l’Afrique Centrale) – en ekonomisk union mellan ett antal länder i centrala Afrika – också det i N’djamena. Endast fyra statschefer var närvarande; Francois Bozize från RCA, Idriss Deby från Tchad, Ali Bongo från Gabon och Dennis Sassou Nguesso från Kongo. Man enades om att stötta RCA militärt genom att sända trupper som ska förena sig med den tchadiska armén som redan finns på plats i landet. Samtidigt uppmanade man RCA att öppna upp för dialog och förhandling, mellan regering, rebeller och opposition, och föreslog att dessa förhandlingar skulle äga rum i Libreville, Kongo.

Rebellerna ombeds nu att dra sig tillbaka från de redan intagna städerna, innan förhandlingarna kan börja. Eric Massy, Selekas talesman, är nöjd med att situationen i RCA diskuterades under CEEAC-mötet, men säger sig vara förvånad att förhandlingarna är flyttade från N’djamena till Libreville utan Selekas vetskap. Han säger också att de inte har för avsikt att dra sig tillbaka.

Även FNs säkerhetsråd har uppmanat rebellerna att upphöra med striderna.

Fredsavtal har undertecknats mellan RCAs regering och olika rebellgrupper 2007 och 2008. Avtalen innehöll bland mycket annat ett löfte om fortsatt politisk dialog mellan regering och opposition. Den som letar efter mer info om detta kan titta in på Uppsala Conflict Data Program.

Lite nyhetslänkar även idag:

På engelska
Från FNs säkerhetsråd
BBC

På franska
Jeune Afrique
RFI
Centrafrique-presse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna sida innehåller kakor (cookies). Genom att klicka på Acceptera godkänner du att kakorna används.